Scufundări la 300 de metri, exersate pe uscat

Scufundări la 300 de metri, exersate pe uscat

Scafandrii militari romani se antrenează în cel mai performant Sistem de Scufundare Simulată din Europa. Acesta a fost achiziţionat printr-un program cu finanţare europeană, iar costurile se ridică la 10 milioane de euro. Sistemul are o capacitate mult mai mare faţă cel folosit până acum de Forţele Navale şi permite scafandrilor să simuleze o scufundare de până la 300 de metri adâncime, unde presiunea atmosferică este de trei ori mai mare faţă de cea normală.

Scafandrii miliari de mare adâncime sunt cei care duc greul operaţiunilor complexe din adâncuri cu risc foarte ridicat. Se scufundă la 300 de metri pe fundul mării pentru a neutraliza o încărcătură explozivă sau să repare o conductă subacvatică. Lucrul sub presiune se învaţă pe uscat, într-un laborator care simulează condiţiile de pe fundul mării, dar totul fiind controlat de o echipă de specialişti. La minus 50 de metri, ritmul cardiac se reduce la câteva bătăi pe minut, din cauza presiunii.

Sistemul de scufundare simulată este cel mai modern din Europa şi a fost instalat la Centrul de Scafandri din Constanţa. Bazinul de antrenament are numai 5 metri adâncime, însă e presurizat de un computer care simulează adâncimi de 300 de metri. Aici se antrenează militarii în cele mai riscante scenarii.

Simulatorul hiperbar are în componenţă şi camere de odihnă, cu presiunea atmosferică mai mare de trei ori decât cea normală. Aici, simpla mişcare a unui deget i-ar provoca durere unui om obişnuit. Militarii primesc alimente, ceai şi apă printr-un orificiu special şi pot sta maximum 28 de zile, la standardele NATO.

Centrul 39 Scafandri din Constanţa este o unitate de elită a Forţelor Navale Române.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt