Şcolile cu bulină, greu de numărat

Şcolile cu bulină, greu de numărat

Reabilitare imediată, a cerut premierul Ciucă pentru toate şcolile în pericol să se dărâme la primul cutremur major. Doar că înainte de roabă şi mistrie, e nevoie de expertize pe hârtie. Unele unităţi de învăţământ au trecut deja prin acest proces. Doar că nimeni nu ştie care sunt acelea.

118 şcoli, aflate în prima categorie de risc seismic, ar urma să fie reabilitate de urgenţă. Am vrut să aflăm care sunt acestea. De la Guvern am fost trimişi la la ministerele Educaţiei şi la cel al Dezvoltării. De la Dezvoltare, ni s-a promis un răspuns pe mail. N-a mai venit niciodată. De la Educaţie a apărut un comunicat de presă.

În concluzie, nimeni nu ştie deocamdată care sunt şcolile care riscă să se prăbuşească peste elevi. Am găsit noi câteva. Sunt grădiniţe, şcoli, licee, dar şi universităţi. În plus, procesul de consolidare e laborios şi necesită timp îndelungat.

Una dintre ele este impunătoarea clădire a Facultăţii de Medicină. E construită în anul 1900. Potrivit ministerului Dezvoltării, la nivelul întregii ţări în jur de 2.500 de şcoli ar fi expertizate până în acest moment. Aproximativ 10 la sută din numărul total de unităţi de învăţământ.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul şcolar 2021-2022, 3,5 milioane de români urmau cursurile unei institituţii de învăţământ.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt