Școala a început de trei luni, tabletele abia ajung - Prima News

Școala a început de trei luni, tabletele abia ajung

La trei luni de la începutul şcolii mulţi elevi încă aşteaptă tabletele promise de Guvern pentru a putea învăţa online. Pentru copiii fără posibilităţi din Constanţa au ajuns, în sfârşit, în casele de la ţară, acolo unde şcoala online este un vis imposibil pentru mulţi dintre ei.

Familia Pantelimon locuiește într-un bordei săpat în pământ la marginea satului Piatra, din Constanța. Sunt 4 adulți și 3 copii, cel mai mic fiind în clasa a 5-a. Lucian e bun la carte și ar învăța, dar nu avea niciun dispozitiv pe care să se conecteze cu clasa și cu profesorii săi.

În întunericul din bordeiul în care locuiește, ochii copilului sunt luminați de ecranul tabletei primite în dar. Lucian a pășit, dintr-o dată, în era digitală.

Mama lui Lucian a fost prima care a vorbit cu învățătoarea. Ia spus că acum și copilul ei are o tabletă și poate învăța normal.

În satul Piatra din Constanța, părinții nevoiași au făcut coadă la școală ca să ia tabletele pentru copiii ce-i așteaptă acasă. Sunt mulți micuți isteți și dornici de învățătură, dar părinții nu au mai mult de-un telefon, și-n felul acesta școala merge greu.

Copiii privesc cu interes și curiozitate, mai ales că din cutiile de carton ies tabletele mult visate. Sunt 78 la numar și cei mai mulți nu au văzut până acum o tabletă.

Conform unui studiu IRES, doar 68% dintre copii au acces la laptop-uri sau tablete, ceea ce înseamnă că 32% dintre elevi rămân în afara sistemului de educație, proporție substanțial mai mare decât procentul de 9%, adică 25o.ooo de copii, indicat de Ministerul Educației în luna mai. Numărul copiilor care nu pot participa la educația online este de 9oo.ooo elevi, de 3,6 ori mai mare decât evaluarea oficială.

Monica Anisie, ministrul educației, a anunțat pe Facebook că până în acest moment au fost livrate elevilor din toată țara 2oo.ooo de tablete. Asta deși guvernul Orban promisese că până la începutul noului an școlar vor fi distribuite 250.000 de tablete.Total
0
Shares
Total
0
Share