După ce ultimele voturi vor fi numărate, iar Biroul Electoral Central va anunța rezultatele finale ale alegerilor parlamentare 2020, președintele Klaus Iohannis va convoca la Palatul Cotroceni consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Înainte de alegeri, președintele părea convins că are o singură opțiune de premier: Ludovic Orban; și câteva variante de guvern. După alegeri, apar câteva întrebări: care sunt șansele unei majorități solide în jurul PNL și cât de sigură mai este nominalizarea lui Ludovic Orban, după eșecul PNL de la parlamentare.
Câștigătorul alegerilor parlamentare este Partidul Social Democrat, care obține aproape 30% din voturi. De asemenea, după redistribuire, partidul care câștigă alegerile este cel mai avantajat, astfel procentul locurilor care vor reveni PSD în Parlament va fi spre 35-38%. Avantajul PSD în alegeri nu înseamnă neapărat că PSD va fi partidul care va da guvernul.
Ce spune Constituția
Potrivit articolului 103 din Constituție „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.
Astfel, fiind în situația în care niciunul dintre partide nu a obținut o majoritate de 50%+1 în Parlament, președintele Klaus Iohannis poate propune orice variantă de premier, în urma consultărilor cu partidele parlamentare.
Ce urmează după consultări
După consultările de la Palatul Cotroceni, președintele propune un premier, care are termen de 10 zile de la desemnare pentru a cere votul Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Articolul 103, aliniatul 3 din Constituție prevede că „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.
Astfel, președintele trebuie să se asigure că persoana desemnată să formeze guvernul are susținere parlamentară suficientă să fie învestit în funcție. Pentru acest lucru este nevoie de votul a 233 de parlamentari.
Scenarii de guvern
Înainte de alegerile parlamentare, președintele Klaus Iohannis a declarat, în repetate rânduri, că prima opțiune de premier este Ludovic Orban. Declarațiile președintelui erau făcute însă în contextul în care sondajele de opinie indicau o victorie a Partidului Național Liberal.
Pe fondul încrederii date de sondajele pe care le consultau liberalii, Ludovic Orban a declarat că „premierul este dat de partidul care câștigă alegerile”, declarație care i-a picat perfect liderului PSD, Marcel Ciolacu.