Scandal cu spioni la Sofia

Scandal cu spioni la Sofia

Breşă uriaşă de securitate în NATO. Serviciul militar de informaţii al Bulgariei a fost penetrat de spionii ruşi. Şase
ofiţeri de la sud de Dunăre au fost arestaţi după ce ar fi transmis date clasificate Kremlinului.

Cei şase suspecţi, foşti şi actuali ofiţeri din Ministerul Apărării, ar fi furnizat informaţii despre echipamentele militare NATO către ambasa rusă din Sofia. Cea care livra documentele secrete ar fi fost, potrivit procurorilor, chiar soţia unuia dintre trădători. Scandalul care a provocat un adevărat cutremur în Alianţa Nord Atlantică a determinat reacţia şefului vehementă a şefului guvernului de la Sofia.

Anchetatorii susţin că probele sunt zdrobitoare. Suspecţii ar fi fost înregistraţi de camerele de supraveghere în timp ce fotografiau documente sensibile. Întâlnirile cu liderul reţelei, un ofiţer bulgar de rang înalt, au fost şi ele filmate. Schimbul de informaţii avea loc în special cu ocazia unor partide de tenis. De asemenea, soţia acestuia a fost filată în timp vizita repetat ambasada rusă din Sofia.

Replica Rusiei a venit prin intermediul unui senator. Parlamentarul a declarat că vor fi luate măsuri în oglindă în
cazul expulzării diplomaţilor ruşi de pe teritoriul bulgar. Un scandal similar în a avut loc şi în urmă cu doi ani, atunci când mai mulţi oficiali ai ambasadei ruse la Sofia au trimişi acasă pentru implicarea în activităţi de spionaj.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt