Scăderi de cheltuieli, da. Concedieri, ba

Scăderi de cheltuieli, da. Concedieri, ba

Ca să preîntâmpine o criză financiară de proporţii, şeful Executivului vrea să taie în carne vie. 6 la sută din cheltuielile bugetare ar urma să fie anulate din pix. Abia acum apar problemele. În vreme ce Marcel Boloş a pus ochii pe salariile bugetarilor, Nicolae Ciucă vrea ca scăderea să nu afecteze investiţiile şi veniturile angajaţilor statului.

Potrivit lui Marcel Boloş, statul cheltuie 110 miliarde de lei cu salariile celor 1,3 milioane de bugetari. Pentru a ajunge la un deficit de 3% din PIB în 2024, aşa cum ne-am asumat prin PNRR, aceste cheltuieli trebuie reduse. Premierul admite problema, dar arată prudenţă în ceea ce priveşte salariile bugetarilor.

Potrivit unor surse din ministerul Finanţelor şi Adrian Câciu refuză categoric soluţia concedierilor. În plus, ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat că instituţia pe care o conduce are doar 275 de angajaţi. Sunt şi aşa extrem de puţini pentru a implementa proiectele în lucru.

O altă propunere luată în calcul de guvernanţi este reducerea numărului de membrii din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. De exemplu, în cazul Tarom, companie care nu a mai generat profit din 2007, sunt 7 membri în consiliul de administraţie. Fiecare dintre aceştia încasează 12.500 de lei lunar. Dacă numărul acestora ar scădea la 5, bugetul de stat ar economisi doar 300.000 de lei.

Pe de altă parte, opoziţia consideră că bugetul a fost construit greşit încă de la început şi că doar reformele pot umple gaura de 20 de miliarde de lei. Din cei 1,3 milioane de angajaţi la stat, peste 800.000 lucrează în administraţia publică centrală. Numărul acestora e în continuă creştere. În ianuarie 2023, erau cu 15.000 mai mulţi ca în perioada similară a anului trecut.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt