Salvatorii luptă cu secundele în Turcia - Prima News

Salvatorii luptă cu secundele în Turcia

Românii care locuiesc sau erau în vizită în Turcia fug disperați din calea dezastrului. Avioanele militare au repatriat deja 21 de persoane, iar alte 16 așteaptă să fie salvate și să ajungă în România. Pe de altă parte, Turcia cere ajutor cu disperare. Echipele de salvare din România muncesc continuu pentru a scoate victimele de sub dărâmături. Mărturiile celor care încă sunt în Turcia sunt cutremurătoare. Orașele sunt părăsite complet, iar oamenii abia dacă mai au de unde să își cumpere alimente.

Echipele de salvare din România sapă sub dărâmături. Misiunea lor este una grea, mai ales când sub grămezile de betoane se află copii care strigă disperați după ajutor. Românii au încercat ore întregi să salveze o familie peste care s-a prăbușit un bloc de nouă etaje.

Din păcate, copilul acestora, în vârstă de doar 10 luni, nu a supraviețuit. În această dimineață un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost salvat . Avea piciorul prins sub o grindă de beton. Alte două persoane, aflate lângă el, au fost găsite decedate. Acum, salvatorii români au o altă misiune grea. Să salveze un tânăr în vârstă de 16 ani.

Și în Turcia este mobilizare generală. Voluntarii care vor să ajute la căutarea oamenilor sub dărâmături așteaptă să zboare spre Gaziantep.

Între timp, românii aflați în Turcia cer să revină în țară și fug disperați din calea dezastrului. O mamă și doi copii au ajuns cu o aeronavă MAPN în România. Tatăl nu a vrut să vină și a rămas în Turcia. De asemenea, cei 9 studenți și profesorul, plecați prin programul Erasmus, au ajuns acasă.

În țară urmează să mai ajungă 7 studenți din Malatya, iar pentru alți 10 români se caută soluții pentru repatriere deoarece sunt foarte departe de aeroport și le este dificil să ajungă acolo. Românii rămași în Turcia povestesc îngroziți despre cele întâmplate. Au fugit din calea dezastrului și spun că orașele afectate sunt acum părăsite complet.

Cu greu pot lua legătura cu prietenii din alte zone, iar în Antakya toate sistemele de telefonie și internet sunt nefuncționale. Frigul este un alt dușman al celor prinși sub dărâmături. Ana-Maria poveștește că blocurile prăbușite erau vândute ca fiind sigure.

Și aprovizionarea cu alimente este extrem de dificilă. Abia dacă mai găsești un magazin deschis, așa că oamenii se plâng că nu au de unde să își cumpere mâncare. De aceea cer diperați ajutor. Și bilanțul morților crește de la o oră la alta. La cererea Turciei, România a trimis alte echipe de salvare, mai mulți medici dar și bunuri de strictă necesitate în zonele afectate de cutremur.

Spre Turcia au plecat și 5 aeronave NATO, care transportă echipamente la Adana. România va acorda asistență umanitară și Siriei, a anunțat șeful DSU.

foto: www.facebook.com/igsu.situatiideurgenta

Total
0
Shares
Total
0
Share