Salvatorii luptă cu secundele în Turcia

Salvatorii luptă cu secundele în Turcia

Românii care locuiesc sau erau în vizită în Turcia fug disperaţi din calea dezastrului. Avioanele militare au repatriat deja 21 de persoane, iar alte 16 aşteaptă să fie salvate şi să ajungă în România. Pe de altă parte, Turcia cere ajutor cu disperare. Echipele de salvare din România muncesc continuu pentru a scoate victimele de sub dărâmături. Mărturiile celor care încă sunt în Turcia sunt cutremurătoare. Oraşele sunt părăsite complet, iar oamenii abia dacă mai au de unde să îşi cumpere alimente.

Echipele de salvare din România sapă sub dărâmături. Misiunea lor este una grea, mai ales când sub grămezile de betoane se află copii care strigă disperaţi după ajutor. Românii au încercat ore întregi să salveze o familie peste care s-a prăbuşit un bloc de nouă etaje.

Din păcate, copilul acestora, în vârstă de doar 10 luni, nu a supravieţuit. În această dimineaţă un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost salvat . Avea piciorul prins sub o grindă de beton. Alte două persoane, aflate lângă el, au fost găsite decedate. Acum, salvatorii români au o altă misiune grea. Să salveze un tânăr în vârstă de 16 ani.

Şi în Turcia este mobilizare generală. Voluntarii care vor să ajute la căutarea oamenilor sub dărâmături aşteaptă să zboare spre Gaziantep.

Între timp, românii aflaţi în Turcia cer să revină în ţară şi fug disperaţi din calea dezastrului. O mamă şi doi copii au ajuns cu o aeronavă MAPN în România. Tatăl nu a vrut să vină şi a rămas în Turcia. De asemenea, cei 9 studenţi şi profesorul, plecaţi prin programul Erasmus, au ajuns acasă.

În ţară urmează să mai ajungă 7 studenţi din Malatya, iar pentru alţi 10 români se caută soluţii pentru repatriere deoarece sunt foarte departe de aeroport şi le este dificil să ajungă acolo. Românii rămaşi în Turcia povestesc îngroziţi despre cele întâmplate. Au fugit din calea dezastrului şi spun că oraşele afectate sunt acum părăsite complet.

Cu greu pot lua legătura cu prietenii din alte zone, iar în Antakya toate sistemele de telefonie şi internet sunt nefuncţionale. Frigul este un alt duşman al celor prinşi sub dărâmături. Ana-Maria poveşteşte că blocurile prăbuşite erau vândute ca fiind sigure.

Şi aprovizionarea cu alimente este extrem de dificilă. Abia dacă mai găseşti un magazin deschis, aşa că oamenii se plâng că nu au de unde să îşi cumpere mâncare. De aceea cer diperaţi ajutor. Şi bilanţul morţilor creşte de la o oră la alta. La cererea Turciei, România a trimis alte echipe de salvare, mai mulţi medici dar şi bunuri de strictă necesitate în zonele afectate de cutremur.

Spre Turcia au plecat şi 5 aeronave NATO, care transportă echipamente la Adana. România va acorda asistenţă umanitară şi Siriei, a anunţat şeful DSU.

foto: www.facebook.com/igsu.situatiideurgenta

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt