Salariile femeilor au scăzut mai mult decât cele ale bărbaţilor în criza economică provocată de pandemia COVID

Salariile femeilor au scăzut mai mult decât cele ale bărbaţilor în criza economică provocată de pandemia COVID

Salariile au scăzut sau în cel mai bun caz au stagnat în multe ţări în primul semestru din 2020, din cauza pandemiei de coronavirus. Persoanele cele mai afectate din acest punct de vedere sunt femeile şi angajaţii cu slujbe prost plătite, se arată într-un raport publicat miercuri de Organizaţia Internaţională a Muncii, consultat de Reuters, potrivit Agerpres.

În viitorul apropiat, criza „va duce probabil la presiuni masive descendente asupra salariilor. În timp ce salariile au scăzut sau au crescut mult mai lent în două treimi din ţările pentru care sunt disponibile datele, în restul de o treime creşterea salariilor a fost cauzată în mare măsură de concedierea multor angajaţi cu slujbe prost plătite, ceea ce a influenţat nivelul mediu al salarizării”, potrivit raportului instituţiei cu sediul la Geneva.

Fără subvenţii, cum ar fi schemele de sprijinire a locurilor de muncă în timpul pandemiei, femeile şi-ar fi pierdut 8,1% din salarii în trimestrul doi din 2020, în timp ce bărbaţii 5,4%, pe baza eşantionului din 28 de ţări europene.

Cei cu calificare scăzută au pierdut mai multe ore lucrătoare decât cei cu calificare ridicată şi cu funcţii de conducere, apreciază Organizaţia Internaţională a Muncii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt