Rusia şi exodul companiilor internaţionale

Rusia şi exodul companiilor internaţionale

La aproape un an de la război piaţa economică a Rusiei s-a schimbat în totalitate. Încă din primele zile ale invaziei în Ucraina, mai mulţi giganţi internaţionali au anunţat că se retrag de pe piaţa rusă. Alte companii au decis să rămână, în ciuda presiunilor de a-şi înceta activitatea care, după 24 februarie 2022, a fost văzută ca o sponsorizare pentru armele Kremlinului. Aşa cum, în anii 90, venirea companiilor occidentale pe teritoriul rus însemna de fapt, deschiderea unor relaţii diplomatice dintre Vest şi Federaţia Rusă, aşa, aceste căi s-au şi închis. Companiile şi-au pus lacăt pe uşi, iar Occidentul nu numai că a impus sancţiuni Rusiei, ci a furnizat şi echipamente de zeci de miliarde de dolari Ucrainei invadate.

31 ianuarie 1990. Cozi imense, curiozitate. Ruşii se înghesuiau să simtă gustul vestului în Piaţa Roşie. În URSS-ul condus de Mihail Gorbaciov. 32 de ani mai târziu, era din nou coadă la Mc Donalds., pentru ultimul hamburger american la Moscova. În martie 2022, gigantul american îşi anunţă inchiderea celor 850 de restaurante de pe teritoriul Rusiei.

După plecarea companiilor occidentale, Rusia a rămas izolată. Infrastructura acestora însă a rămas pe teritoriul Mamei Rusia aşa că, multe dintre ele au fost cumpărate de ruşi, redenumite şi rebranduite. În luna iunie, Mc Donalds, achiziţionat de Alexander Nikolaevich Govor, s-a deschis din nou, dar sub un alt nume, ,,Gustos şi atât”.

Un raport al Universităţii Yale arată ce companii au părăsit cu totul piaţa rusă şi al celor care şi-au pus activitatea pe.. pauză. În total, raportul cuprinde peste o mie de companii din întreaga lume, împărţite în 5 categorii.

În primul rând, sunt firmele care şi-au continuat activitatea la fel ca înainte de război. Sunt peste 550 la număr, care funcţionează într-o măsură mai mică sau mai mare. Printre acestea, compania de beauty Clarins sau producătorul olandez de electrocasnice Philips. 165 de companii trag de timp. Nu au făcut investiţii noi, dar nici nu şi-au închis complet sediile.

Printre ele, AstraZeenca -brandul francez de produse cosmetice Yves Rocher- sau compania de transport BlablaCar. 164 de companii au redus unele operaţiuni, dar continuă altele. Printre ele, giganţii Coca-Cola, Microsoft sau Adobe. 498 de firme şi-au suspendat activitatea, dar aşteaptă să revină pe piaţa rusă.

341 de companii au ieşit cu totul de pe piaţa rusă. Printre acestea, sunt giganţii supermarketurilor din Marea Britanie şi Germania, Aldi şi Asda, compania aeriană Lufthansa, serviciul american de streaming Netflix sau producătorul auto Nissan. Din România, o singură companie şi-a suspendat toate vânzările. Aceasta este Bitdefender.

Plecarea giganţilor din Vest a fost văzută ca un semn de bun augur de către liderul de la Kremlin. În urma războiului declanşat de Rusia Ucrainei, nu doar companiile au avut de suferit ci şi apropiaţii lui Putin, familia şi oligarhii. Iahturile de sute de milioane de dolari au fost preferatele autorităţilor internaţionale. Le-au confiscat din porturi din lumea întreagă iar bogaţii Rusiei au rămas fără cele mai de preţ jucării.

Cele două fiice ale lui Putin au fost şi ele sancţionate. La fel şi Alina Kabaeva, sportiva bănuită că ar avea o relaţie cu Putin de ani de zile. SUA şi Europa le-au îngheţat orice bun deţinut pe teritoriul lor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt