Rusia ar putea intra în incapacitate de plată în aprilie

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată în aprilie

Şansele ca Rusia să-şi achite datoriile externe se diminuează pe măsură ce preţurile obligaţiunilor scad, recesiunea nu este departe iar diverse restricţii ale plăţilor se adună după invazia Ucrainei, potrivit băncii de investiţii Morgan Stanley, citate de Bloomberg.

„Vedem incapacitatea de plată ca cel mai probabil scenariu”, a scris, luni, Simon Waever, şeful departamentului băncii de strategie a creditelor suverane din pieţele emergente. „În caz de incapacitate de plată, este improbabil să fie una normală, Venezuela fiind probabil cea mai relevantă comparaţie”.

Falimentul s-ar putea înregistra cel mai devreme pe 15 aprilie, data marcând sfârşitul unei perioade de graţie de 30 de zile la plăţile de cupoane pe care guvernul rus le datorează pentru obligaţiunile în dolari cu scadenţă în 2023 şi 2043, a mai precizat analistul.

Preţurile indicative arată că investitorii evaluează obligaţiunile pe 2023 la aproape 29 de cenţi pe dolar american, cel mai scăzut nivel din toate timpurile, potrivit datelor colectate de Bloomberg, deşi pare că nu au avut loc tranzacţii cu această valoare. În zilele dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina luna trecută, datoria se tranzacţiona deasupra mediei.

Deşi este rar ca datoria suverană să scadă la valori cu o singură cifră, Morgan Stanley a spus că obligaţiunile Rusiei „s-ar putea apropia”. Liban şi Venezuela sunt singurele exemple recente ale datoriei unei ţări care scade atât de mult.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt