Românii din Spania vor să se întoarcă acasă - Prima News

Românii din Spania vor să se întoarcă acasă

Românii din Spania devin din ce în ce mai puțini. Numai anul acesta este o diferență de 15.000 în minus față de anul trecut. Este un trend început de după marea criză. De la peste 1 milion atunci, cât aratau cifrele oficiale, acum trăiesc în regat doar 619.000 de conaționali. Și nu criza economică provocată de război este motivul. Romanii vor acasă…de dor!

Simona este venită în Spania acum 17 ani. Fetele ei, Sara, Adriana și Miriam sunt născute acolo. Ca pentru majoritatea celor care au plecat sau doresc să plece din regat nu există motive financiare. Dimpotrivă.

Anul acesta sunt în Spania cu 15.000 mai puțini români față de anul trecut. Statistica spaniolă subliniază o tendință evidentă. În 2021 au fost mai puțini cu 25.000. Iar dacă privim din 2012, când oficial erau 900.000, se vede clar trendul de părăsire a Spaniei.

Cifrele arată că există tendință de venire în Spania însă cea de plecare este mai mare. Și mai este un fenomen, al celor care pleacă și după o perioadă se întorc, dezamăgiți de ce au găsit acasă. Mirela Bondoc este profesoară de limba română în orașul Castellon, unde trăiesc 18 mii de conaționali. Spune că a întâlnit familii care au plecat. Însă o parte dintre ele s-au întors.

Castellon are încă una dintre cele mai numeroase comunități de români. Însă tot aici se observă cel mai bine tendința de plecare. Acum sunt aproape 20 de mii. Iar înainte de marea criză erau aproape 50 de mii. Autoritățile știu că este o pierdere.

Chiar dacă scade, comunitatea românească rămâne una dintre cele mai numeroase din Spania. Este a doua ca număr după marocani.Total
4
Shares
Total
4
Share