Românii care au trăit cutremurul din Turcia

Românii care au trăit cutremurul din Turcia

Printre cei care au supravieţuit tragediei care a lovit Turcia şi Siria se numără şi români. Asemenea localnicilor, ei şi-au petrecut noaptea în stradă. Acum, cea mai mare dorinţă a lor e să se întoarcă acasă. 21 au fost deja repatriaţi de autorităţi. Alţii aşteaptă încă o mână de ajutor.

Zeci de români se aflau în regiunea Gaziantept când pământul a început să se cutremure. Toţi au supravieţuit. La început cutremurului şi apoi frigului de afară. Alina locuieşte în Turcia. Spune că abia acum a ajuns să-i cunoască pe cei alături de care a trăit ani de zile. Salvatorii turci luptă pentru fiecare viaţă.

Ana şi Alexandra sunt studente. De patru luni urmează cursuri în Turcia. Erau cazate în zona afectată de cutremur. Clădirea în care au fost suprinse de seism a rămas în picioare. Speriate, şi-au petrecut noaptea în stradă. Alături de un profesor au plecat la Ankara şi de acolo spre casă. Fetele spun că nimic nu e mai e la fel în Turcia după cutremur.

Alţi 10 români se aflau în Kahraman Maraş când a avut loc cutremurul. 9 studenţi şi un profesor.Au cerut imediat repatrierea. Între timp, 8 români, 5 studenţi şi 3 cadre didactice, au ajuns deja în România cu o aeronavă a Ministerului Apărării.

Printre victimele cutremurului se numără şi un sportiv care a activat în România. Handbalistul turc Cemal Kutahya în vârstă de 32 de ani a fost prins sub dărâmături alături de soţia şi copilul său. Acum sunt de negăsit. Foştii colegi de la CSU Suceava se roagă pentru o minune.

Dezastru e şi în Siria. În Alep sunt sute de morţi. Un medic care a studiat în România povesteşte realitatea cruntă din oraş. Medicul spune că suferinţele localnicilor sunt uriaşe. Totul în condiţiile în care regiunea e sfâşiată în continuare de urmările unui sângeros război civil.

foto: twitter.com/MuazzamRaza15

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt