România se apropie cu paşi repezi de un nou eşec în aderarea la Spaţiul Schengen şi în 2023

România se apropie cu paşi repezi de un nou eşec în aderarea la Spaţiul Schengen şi în 2023

România se apropie cu paşi repezi de un nou eşec în aderarea la Spaţiul Schengen şi în 2023

Motivele pentru care suntem ţinuţi în afara Spaţiului Schengen sunt politice şi reprezintă o încălcare pe linie a legilor comunitare, a declarat la Prima News europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

„România pierde anual 10 miliarde de euro din comerţ, ne este încălcat dreptul la libera circulaţie. Atât timp cât Austria nu formulează exact ce vrea, avem toate motivele să credem că există o agendă ascunsă. Solicit guvernului să se alăture demersului meu de la Curtea Europeană de Justiţie”, a spus Tomac.

„Tocmai aceste două state care blochează Schengen-ul pentru noi, Austria şi Olanda, au primit două recomandări dure privind încălcarea prevederilor europene privind migraţia şi returnarea migranţilor”, a adăugat europarlamentarul.

Tema Schengen nu este pe agenda JAI atâta vreme cât nu se discută migraţia în Europa, a explicat europarlamentarul PSD Carmen Avram.

„UE tot promite pactul pentru migraţie din 2015, pact care ar putea calma statele neliniştite cum ar fi Austria. Dacă Comisia Europeană reuşeşte să se mobilizeze să convingă toate ţările să accepte în spaţiul lor migranţii şi să-i poată reloca în alte state membre, lucrurile se schimbă”, a subliniat Avram.

„Ţări precum România sunt sancţionate pentru orice abatere de la regulile comunitare, în timp ce Austria şi Olanda n-au fost trase la răspundere pentru un vot nejustificat. Această atitudine poate deschide o poartă spre noi abuzuri şi orice ţară rebelă va încălca legislaţia văzând că Austria şi Olanda nu au fost trase la răspundere”, a precizat Carmen Avram.

Ea consideră că România trebuie să fie mult mai prezentă în UE şi că oficialii români trebuie să iasă din birouri şi să meargă în fiecare stat european pentru a construi legături diplomatice strânse.

Afla mai multe despreaustriaolandaromaniaschengen
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt