România, refugiu pentru ucraineni

România, refugiu pentru ucraineni

Este aproape un an de când ne-au intrat în vocabularul uzual cuvinte precum tanc, bombă , dronă. Şi de cînd alarma aeriană a devenit sunet cotidian la Kiev, Herson sau Odessa. Dar mai ales de când viaţa a milioane de oameni a început să arate altfel.

Sunt 8 milioane cei care au fugit. Două milioane au trecut prin România şi 100.000 au şi rămas aici şi şi-au luat vieţile de la zero. Reporterul Focus, Carmen Gheorghe, a vorbit cu două familii, una care a rămas la noi şi una care a decis să revină pe pământul natal. Vă spune povestea lor, parte a campaniei Ucraina, 1 an de război.

Imediat după ce a început războiul, la finalul lui februarie 2022, Yana a decis să îşi ia copiii şi să fugă. O femeie a primit-o în casa ei. A locuit acolo câteva luni bune, iar copiii ei au făcut şcoala online. Atunci, soţul era în Ucraina.

Din păcate, Ucraina nu a câştigat şi războiul nu s-a terminat. În august 2022, Yana a decis totuşi să se întoarcă la Kiev. A vrut să fie alături de soţul ei. A sperat că se va întoarce la o viaţă liniştită. Însă, din păcate, lucrurile au stat total diferit.

Yana îşi aduce aminte cu drag de perioada în care a locuit în România. Nu exclude nici varianta să se întoarcă aici.

Lesa a venit şi ea în România în iunie. A plecat din Kiev şi la graniţă au primit-o voluntarii. A primit haine şi, pentru început, a mers la sora ei care venise aici încă din martie. La câteva săptămâni distanţă, Lesa a rămas singură aici. Doar ea şi doi copii. Au început să îşi construiască împreună o nouă viaţă.

Soţul ei este în Ucraina. Lesa vrea să îl aducă şi pe el în România, pentru că are nevoie de ajutor. A primit de la stat bani şi un apartament. Chiar şi aşa descurcă greu, mai ales din punct de vedere financiar. Are probleme de sănătate şi îi este greu să iasă din casă. Lucrează de acasă, le face manichiura ucrainencelor care locuiesc în Bucureşti. O zi din viaţa ei este plină de activităţi.

Cei doi copii fac cursuri la un centru din Bucureşti, la care merg mai mulţi ucraineni. Aşa au reuşit să se integreze şi uşor, uşor au început să înveţe şi limba română. De la începutul războiului dintre Rusia şi Ucraina milioane de uraineni au tranzistat România. Peste 86 de mii dintre ei au rămas aici.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt