România, refugiu pentru ucraineni - Prima News

România, refugiu pentru ucraineni

Este aproape un an de când ne-au intrat în vocabularul uzual cuvinte precum tanc, bombă , dronă. Şi de cînd alarma aeriană a devenit sunet cotidian la Kiev, Herson sau Odessa. Dar mai ales de când viaţa a milioane de oameni a început să arate altfel.

Sunt 8 milioane cei care au fugit. Două milioane au trecut prin România şi 100.000 au şi rămas aici şi şi-au luat vieţile de la zero. Reporterul Focus, Carmen Gheorghe, a vorbit cu două familii, una care a rămas la noi şi una care a decis să revină pe pământul natal. Vă spune povestea lor, parte a campaniei Ucraina, 1 an de război.

Imediat după ce a început războiul, la finalul lui februarie 2022, Yana a decis să își ia copiii și să fugă. O femeie a primit-o în casa ei. A locuit acolo câteva luni bune, iar copiii ei au făcut școala online. Atunci, soțul era în Ucraina.

Din păcate, Ucraina nu a câștigat și războiul nu s-a terminat. În august 2022, Yana a decis totuși să se întoarcă la Kiev. A vrut să fie alături de soțul ei. A sperat că se va întoarce la o viață liniștită. Însă, din păcate, lucrurile au stat total diferit.

Yana își aduce aminte cu drag de perioada în care a locuit în România. Nu exclude nici varianta să se întoarcă aici.

Lesa a venit și ea în România în iunie. A plecat din Kiev și la graniță au primit-o voluntarii. A primit haine și, pentru început, a mers la sora ei care venise aici încă din martie. La câteva săptămâni distanță, Lesa a rămas singură aici. Doar ea și doi copii. Au început să își construiască împreună o nouă viață.

Soțul ei este în Ucraina. Lesa vrea să îl aducă și pe el în România, pentru că are nevoie de ajutor. A primit de la stat bani și un apartament. Chiar și așa descurcă greu, mai ales din punct de vedere financiar. Are probleme de sănătate și îi este greu să iasă din casă. Lucrează de acasă, le face manichiura ucrainencelor care locuiesc în București. O zi din viața ei este plină de activități.

Cei doi copii fac cursuri la un centru din București, la care merg mai mulți ucraineni. Așa au reușit să se integreze și ușor, ușor au început să învețe și limba română. De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina milioane de uraineni au tranzistat România. Peste 86 de mii dintre ei au rămas aici.

Total
1
Shares
Total
1
Share