România, printre ţările cu cel mai scump transport public

România, printre ţările cu cel mai scump transport public

E scump cu autobuzul, cu tramvaiul, dar alegem să stăm în trafic cu orele, în maşini, plătind pentru combustibul infinit mai mult! România are printre cele mai mari tarife pentru transportul în comun din lume, raportat la salariul mediu. Chiar şi aşa, ne-ar costa mult mai puţin călătoriile de acest tip. Mizeria însă şi maşinile vechi nu ne îmbie să..călătorim unii lângă alţii.

Cu multe tramvaie vechi trecute chiar şi de 40 de ani, autobuze fără aer condiţionat şi care vin tot mai greu, transportul public din România este printre cele mai scumpe din Europa, raportat la salariul mediu. O singură călătorie începe de la 3 lei în cazul transportului de suprafată pentru o călătorie de 90 de minute, iar la metrou o cartele cu două călătorii este 6 lei.

Raportat la puterea de cumpărare transportul public din România este mai scump decât în Dubai, Singapore sau New York. Românii dau în 3% din venit pentru un abonament lunar. Preţul biletelor nu se reflectă şi la capitolul condiţii. Peste 60% din parcul auto destinat transportului public are o vechime mai mare de 15 ani. În Capitală este cea mai mare reţea de transport în comun. Peste 1600 de km de cale dublă, cu toate astea alegem să plătim mai mult de 6 lei pentru un litru de combustibil că să mergem cu maşinile personale.

Timişoara, Braşov şi Cluj sunt oraşele din România cu tarife la fel de mari pentru transportul public. La nivel european cele mai mari tarife pentru transportul public sunt în Londra, Amsterdam, Helsinki şi Oslo. Spania de exemplu are unul dintre cel mai bun sistem de transport în comun.

În România ultima actualizare a preţurilor pentru transportul în comun a fost în august 2021. Atunci preţul pentru o călătorie pe toate vehiculele a crescut de la 1,3 lei la 3 lei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt