România, perdantă în războiul cerealelor

România, perdantă în războiul cerealelor

Mâna întinsă agricultorilor ucraineni în timpul războiului se întoarce ca un bumerang asupra românilor. Fermierii spun că silozurile de la noi înmagazinează de-a valma grâu autohton şi pe cel din recolta vecinilor. E o mare problemă. Cerealele ucrainene sunt cultivate fără a ţine cont de standardele euroepene. Sunt pline de pesticide care contaminează depozitele iar pe piaţă ajung produse care conţin substanţe cancerigene.

Libera circulaţie a cerealelor ucainene prin România creează probleme pe piaţa locală. Datorită preţului mic, o parte rămân în România. Aparent grânele sunt identice cu cele româneşti. Controlul mai puţin strict în privinţa pesticidelor, le face însă periculoase pentru consum, susţin fermierii din nord-estul ţării.

Producătorii de panificaţie admit că nu ştiu cu exactitate de unde provine materia primă folosită. Clienţii finali nici atât.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor dă însă asigurări că toate transporturile de cereale provenite din ţări terţe sunt verificate.

În urma analizelor de laborator realizate pentru cele 8.500 de probe prelevate din cereale şi produse de origine nonaminală nu au fost înregistrate neconformităţi în ceea ce priveşte depăşirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, contaminanţi (metale grele, micotoxine), prezenţa organismelor modificate genetic şi contaminare radioactivă.

Însă fermierii contestă stricteţea controalelor. Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului din Statele Unite unele dintre reziduurile pesticidelor folosite de fermieri au efecte cancerigene. În plus, substanţele folosite în agricultură pot afecta imunitatea şi fertilitatea.

De la declanşarea invaziei ruse din Ucraina, România a importat peste 700.000 de tone de grâu şi 30.000 de tone de făină din ţara vecină.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt