România cere, alături de alte ţări europene, renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID

România cere, alături de alte ţări europene, renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID

Mai multe ţări europene, printre care şi România, au solicitat Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru vaccinurile împotriva COVID-19, se arată într-o scrisoare consultată de Politico. Scrisoarea a fost trimisă comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides şi cere ca acordurile să poată fi încheiate „dacă nu mai este nevoie de ele din punct de vedere sanitar şi epidemiologic”. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât să reprezinte mai bine cererea pentru seruri. Polonia a condus iniţiativa, iar scrisoarea mai este semnată de Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

Unele ţări din estul Europei şi-au exprimat îngrijorările că actualele contracte pentru vaccinuri COVID-19, semnate la apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense să achiziţioneze seruri, le-au blocat în situaţia de a cumpăra prea multe doze de care acum nu mai este nevoie. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri, de aproape zece ori mai multe ca populaţia Uniunii Europene.

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează şi că niveluri satisfăcătoare de vaccinare au fost atinse în UE, contractele cu producătorii de vaccinuri oferă o aprovizionare care depăşeşte semnificativ nevoile statelor membre şi capacitatea de absorbţie a acestora”, se arată în scrisoare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt