Robotul Florina şi anchetele DSP

Robotul Florina şi anchetele DSP

În Arad a fost inventat primul robot cu inteligenţă artificială, care să ajute DSP-ul să realizeze mai repede anchetele epidemiologice . În doar 15 minute, robotul poate face munca a 20 de oameni, iar dacă i-ar fi mărită capacitatea, ar putea face toate anchetele epidemiologice din ţară. Acesta nu poate fi însă folosit la capacitate maximă, pentru că în România nu există legislaţia care să permită acest lucru.

Direcţia de Sănătate Publică din Arad lucrează la această inovaţie de luni de zile. Proiectul a fost realizat împreună cu o companie de IT din Bucureşti. Spre deosebire de un om, robotul FLorina poate suna simultan la câteva sute de persoane, iar în perioada de testare s-a dovedit a fi extrem de eficient.

După confirmarea identităţii, robotul Florina adresează o serie de întrebări pentru a stabili modul în care s-a infectat persoana, contacţii direcţi sau data primelor simptome. Pacientul este, de asemenea, sfătuit să se adreseze medicului de familie, să ţină legătura cu acesta şi să sune la 112, dacă starea de sănătate i se agravează.

Eficienţa robotului Florina este evidentă. În timp ce 20 de medici reuşesc să facă 300-400 de anchete în 24 de ore,
robotului îi ia ….15 minute.

Din păcate robotul din Arad nu poate fi folosit la scară largă. Legislaţia actuală nu permite acest lucru aşa că, cel puţin deocamdată,el lucrează în paralel cu medicii şi asistentii din spital. Cadrele medicale resună pacienţii sunaţi de robot pentru confirmarea discuţiei, astfel încât ancheta epidemiologică să aibă putere juridică.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt