Robot chirurgical de ultimă generaţie, testat la Oradea

Robot chirurgical de ultimă generaţie, testat la Oradea

Un robot chirurgical de ultimă generaţie, folosit deja în peste 100 de ţări, este testat zilele acestea la Spitalul Judeţean din Oradea. Aparatul, care costă 1 milion şi jumătate de euro îl ajută pe chirurg să opereze cu precizie iar astfel pacientul se poate recupera mai repede. În timpul operaţiei, medicul poartă ochelari speciali care îi oferă o vizibilitate de zece ori mai mare, în comparaţie cu intervenţiile laparoscopice sau clasice.

Robotul chirurgical Versius este cel mai nou din domeniu şi este folosit în peste 140 de ţări de pe glob. Cu ajutorul unei console, medicul realizează, în timp real, operaţii ce ţin de chirurgia generală precum şi intervenţii în materie de urologie, ginecologie, chirurgie toracică şi în curând O.R.L şi pediatrie. Un prototip din Anglia a fost adus zilele acestea la Spitalul Judeţean din Oradea pentru a fi testat de specialişti.

Un astfel se robot costă în jur de 1 milion şi jumătate de euro şi ar putea fi folosit în curând şi în spitalele din ţara noastră. Avantaje: braţele robotului pot ajunge în cele mai inaccesibile părţi ale corpului uman. După ce medicul îşi pune ochelarii 3D, care îi oferă o vizibilitate de zece ori mai bună în comparaţie cu o intervenţie laparoscopică, operaţia poate să înceapă.

Specialiştii în chirurgie spun că o astfel de aparatură ar fi ideală în fiecare mare spital din ţară. Aproape 200 de medici, doctoranzi, profesori şi specialişti în tehnologii medicale din peste zece ţări participă, în aceste zile la Oradea, la o Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală, un eveniment de mare anvergură, unic în Europa de Est.

Timp de o săptămână sunt discutate subiecte legate de digitalizarea spitalelor, tehnologii care folosesc inteligenţa artificială, precum colonoscopia digitală, patologie digitală, chirurgie robotică sau medicină de precizie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt