Riscul de complicaţii cardiace este mult mai mare în caz de COVID-19 decât după administrarea vaccinurilor ARNm, arată un nou studiu

Riscul de complicaţii cardiace este mult mai mare în caz de COVID-19 decât după administrarea vaccinurilor ARNm, arată un nou studiu

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă americană arată faptul că riscul de complicaţii cardiace este semnificativ mai crescut după infectarea cu SARS-CoV-2, decât după administrarea vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARNm.

Studiul a fost publicat de autorităţile din Statele Unite şi a analizat datele medicale electronice prelevate din 40 de sisteme sanitare din SUA, în perioada 1 ianuarie 2021 şi 31 ianuarie 2022. Potrivit rezultatelor studiului, riscul de probleme cardiace a fost mai crescut după trecerea prin boală decât după prima, a doua sau a treia doză de vaccin de tip ARNm, pentru toate grupurile incluse în cercetare.

Aceste constatări susţin utilizarea vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19 în rândul tuturor persoanelor eligibile, cu vârsta peste cinci ani, scrie rohealthreview.ro.

Complicaţiile cardiace, în special miocardita şi pericardita, au fost asociate cu infectarea cu SARS-CoV-2 şi administrarea vaccinurilor de tip ARNm împotriva COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic (SIM) este o complicaţie rară, dar gravă, a infectării cu SARS-CoV-2, cu implicare cardiacă frecventă, se mai arată în studiul cercetărilor americani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt