Reuniune istorică în Republica Moldova

Reuniune istorică în Republica Moldova

Summitul Comunităţii Politice Europene a reunit în fosta republică sovietică, aflată la 30 de kilometri distanţă de 2000 de soldaţi ai Rusiei, lideri politici de pe tot continentul. Inclusiv Volodimir Zelenski a fost prezent, preşedintele ţării aflate în război. Conferinţa, care este la cea de a doua ediţie, este un puternic semn de susţinere al ţărilor democrate pentru Moldova şi Ucraina.

Reuniunea Comunităţii Politice Europene este cel mai important eveniment găzduit de Republica Moldova în ultimii 30 de ani. La reuniune au participat liderii celor mai mari puteri din Europa, printre ei, Ursula Von Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Volodomir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a cărui prezenţă nu a fost anunţată în avans, a fost primul lider primit de Maia Sandu la Castelul Mimi. Zelenski a adus din nou în discuţie aderarea Ucrainei la NATO. Printre invitaţii din Moldova a fost şi Klaus Iohannis.

În paralel, la Oslo a avut loc reuniunea miniştrilor de externe ai NATO. Şi în timp ce Zelenski spune că ţara lui trebuie să fie în NATO, membrii alianţei nu sunt de aceeaşi părere. Jens Stoltenberg a afirmat însă că toţi aliaţii sunt de acord ca Ucraina să devină membră a NATO.

Reuninea de din Moldova este cel mai important eveniment organizat vreodată. Măsurile de securitatea au fost unele fără precedent şi în mare măsura cu spijinul NATO.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt