Retrospectiva anului 2021, din punct de vedere climatologic - Prima News

Retrospectiva anului 2021, din punct de vedere climatologic

Este ”cod roșu” pentru umanitate, a fost mesajul transmis de către experții de la ONU în cel mai amplu raport de
specialiate privind schimbările climatice din lume pentru anul 2021. Oameni de știință și climatologi din lumea întreagă au tras un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice fără precedent. Incendii, erupții vulcanice și inundații care au avut loc anul acesta au distrus tot ce le-a stat în cale și au cauzat pagube materiale uriașe.

Pagubele cauzate la nivel mondial anul acesta le depășesc cu mult pe cele de anul trecut. Mai precis, cu 20 de miliarde de dolari. În total, în urma catastrofelor naturale au murit 1,075 de persoane iar peste 1,3 milioane de oameni au fost evacuați din fața furiei naturii dezlănțuite.

Inundații devastatoare au lovit Germania și Begia. Aproape 200 de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor, din care 100 de decese au fost înregistrate doar în Germania. Mii de case au fost evacuate iar în total pagubele materiale au fost estimate la 43 de miliarde de dolari. Furtuna Ida a făcut ravagii în Statele Unite și a cauzat pierderi materiale estimate la 65 de miliarde de dolari.

Insula Evia din Grecia a fost distrusă în totalitate de incendiile de vegetație. Peste 500 de incendii au avut loc în
total în această vară pe a doua cea mai mare insulă a Greciei. În total, peste 100.000 de hectare de pământ au fost
devastate. 2.000 de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele și să lase în urmă tot ce au agonisit de o viață.

Și vulcanul Cumbre Vieja de pe insula ”La Palma” și-a arătat în acest an furia. După 50 de ani de incativitate, 2021 a fost anul în care lava vulcanului a distrus tot ce i-a stat în cale. Imagini cu ravagiile create de aceasta au făcut înconjurul lumii.

Criza în care se află lumea întragă din cauza schimbărilor climatice care și-au făcut deja simțită prezența a fost
discutată și la summitul COP26, unde lideri ai celor mai puternice state din lume au venit cu soluții pentru viitorul
apropiat.

Total
0
Shares
Total
0
Share