Retrospectiva anului 2021, din punct de vedere climatologic

Retrospectiva anului 2021, din punct de vedere climatologic

Este ”cod roşu” pentru umanitate, a fost mesajul transmis de către experţii de la ONU în cel mai amplu raport de
specialiate privind schimbările climatice din lume pentru anul 2021. Oameni de ştiinţă şi climatologi din lumea întreagă au tras un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice fără precedent. Incendii, erupţii vulcanice şi inundaţii care au avut loc anul acesta au distrus tot ce le-a stat în cale şi au cauzat pagube materiale uriaşe.

Pagubele cauzate la nivel mondial anul acesta le depăşesc cu mult pe cele de anul trecut. Mai precis, cu 20 de miliarde de dolari. În total, în urma catastrofelor naturale au murit 1,075 de persoane iar peste 1,3 milioane de oameni au fost evacuaţi din faţa furiei naturii dezlănţuite.

Inundaţii devastatoare au lovit Germania şi Begia. Aproape 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor, din care 100 de decese au fost înregistrate doar în Germania. Mii de case au fost evacuate iar în total pagubele materiale au fost estimate la 43 de miliarde de dolari. Furtuna Ida a făcut ravagii în Statele Unite şi a cauzat pierderi materiale estimate la 65 de miliarde de dolari.

Insula Evia din Grecia a fost distrusă în totalitate de incendiile de vegetaţie. Peste 500 de incendii au avut loc în
total în această vară pe a doua cea mai mare insulă a Greciei. În total, peste 100.000 de hectare de pământ au fost
devastate. 2.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele şi să lase în urmă tot ce au agonisit de o viaţă.

Şi vulcanul Cumbre Vieja de pe insula ”La Palma” şi-a arătat în acest an furia. După 50 de ani de incativitate, 2021 a fost anul în care lava vulcanului a distrus tot ce i-a stat în cale. Imagini cu ravagiile create de aceasta au făcut înconjurul lumii.

Criza în care se află lumea întragă din cauza schimbărilor climatice care şi-au făcut deja simţită prezenţa a fost
discutată şi la summitul COP26, unde lideri ai celor mai puternice state din lume au venit cu soluţii pentru viitorul
apropiat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt