Refacerea plajelor din Eforie, blocată - Prima News

Refacerea plajelor din Eforie, blocată

Una dintre cele mai mari investiții pe litoralul românesc, un proiect de 430 de milioane de lei care schimbă complet fața plajelor din Eforie Sud, s-a blocat din cauza birocrației. O corabie misterioasă, descoperită în adâncuri, a oprit lărgirea plajelor, iar muncitorii așteaptă acum avize din partea Ministerului Culturii. Doi ani le-au trebuit specialiștilor din minister ca să realizeze că nu avem arheologi-scafandri profesioniști. Acum cer noi propuneri de la fața locului pentru cercetarea epavei.

Epava, cu o vechime de aproape 200 de ani, a fost fotografiată cu ajutorul unui robot subacvatic de către compania care lucrează la extinderea plajelor. Măsurătorile arată că nava are aproximativ 20 de metri lungime și 4 metri lățime. Ar fi nevoie ca arheolog scafandru acreditat să ajungă în zona respectivă și să vadă exact despre ce este vorba,dar România nu are așa ceva. Constructorul a propus să înglobeze epava în viitoarea plajă nouă și apoi să fie cercetată mai ușor de pe uscat.

Beneficiarul plajelor lărgite este compania Apele Române, care așteaptă ca același Minister să își dea avizul. O decizie trebuie luată rapid, dar deocamdată autoritățile nu au făcut demersurile necesare. Banii europeni cu care lărgim plajele sunt astfel în pericol.

Plaja din Eforie e împărțită pe sectoare și toate sunt gata, în afară de cel din fața epavei scufundate. Extinderea plajei s-a făcut, ocolind însă zona unde e corabia. Dacă porțiunea de plajă care cuprinde epava nu va fi gata până la începutul verii, lucrările vor fi înghețate.

Total
0
Shares
Total
0
Share