Război în Yemen: Arabia Saudită şi-a chemat ambasadorul în Liban

Război în Yemen: Arabia Saudită şi-a chemat ambasadorul în Liban

Arabia Saudită şi-a rechemat ambasadorul în Liban şi a cerut plecarea ambasadorului libanez din regat după ce ministrului libanez al Informaţiilor a criticat intervenţia coaliţiei militare conduse de Riad în Yemen, a anunţat vineri diplomaţia saudită, relatează AFP.

Riad-ul a decis să-l ''recheme pe ambasadorul său în Liban pentru consultări şi i-a cerut ambasadorului libanez în regat să părăsească teritoriul în 48 de ore'', a indicat Ministerul de Externe saudit într-un comunicat.

Arabia Saudită a decis, de asemenea, să ''oprească toate importurile libaneze'', a precizat sursa citată. Regatul ''regretă'' deteriorarea relaţiilor cu Libanul, potrivit comunicatului în care se menţionează că ''vor fi luate şi alte măsuri'', fără a le preciza.

Într-o emisiune de televiziune din 5 august şi difuzată luni, Georges Kordahi, actualul ministru libanez al Informaţiilor, dar care nu era încă membru al guvernului la acea vreme, a calificat drept ''absurd'' războiul purtat din 2015 în Yemen de coaliţia militară şi a apreciat că este ''timpul să înceteze''.

Riadul a apreciat miercuri că aceste comentarii ''aduc atingere eforturilor coaliţiei'' şi ''nu sunt în armonie cu relaţiile istorice'' între Beirut şi Riad. Regatul saudit, precum şi Emiratele Arabe Unite - membru al coaliţiei - i-au convocat pe ambasadorii Libanului.

Declanşat în 2014, în războiul din Yemen şi-au pierdut viaţa zeci de mii de persoane, majoritatea civili, şi milioane de persoane au fost strămutate.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt