Rata anuală a inflaţiei, la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Rata anuală a inflaţiei, la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Rata anuală a inflaţiei în Rusia a accelerat la 9,15% în februarie, de la 8,73% în luna precedentă, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, arată datele Biroului de Statistică (Rosstat), pe fondul deprecierii semnificative a rublei, în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Aproape toate preţurile, de la pâine până la benzină, s-au majorat, printre cele mai mari creşteri fiind preţurile la zahăr şi cereale (cum ar fi hrişca, un produs important pentru ruşi, care îşi fac stocuri de hrişcă), cu 20,6% şi, respectiv, 18%.

Cel mai mult s-au scumpit materialele de construcţii, cu 22,5%, indicând majorarea cererii pentru finalizarea proiectelor de renovare, în urma boom-ului costurilor pentru bunurile importate, după deprecierea rublei.

Într-o măsură de urgenţă, săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii de la 9,5% la 20%, a introdus controale asupra capitalului şi le-a spus exportatorilor să vândă valută, după ce rubla s-a depreciat la un nivel record.

Comisiile parlamentare ruse sunt pregătite să introducă propuneri de reglementare a preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri, a anunţat miercuri agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe Alexander Khinshtein, parlamentar şi membru al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt