Putin vrea să-l reinstaleze pe Viktor Ianukovici în funcţia de preşedinte al Ucrainei (media)

Putin vrea să-l reinstaleze pe Viktor Ianukovici în funcţia de preşedinte al Ucrainei (media)

Kremlinul ar pregăti în prezent o operaţiune specială pentru a-l înlocui pe actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski cu Viktor Ianukovici, fost şef al statului, înlăturat de la putere de valul ineditei mişcări de contestare din 2014, intrată în istorie ca "Revoluţia din EuroMaidan", a informat miercuri publicaţia Ukrainska Pravda, citând serviciile de informaţii ucrainene.

În acest scop, Ianukovici, care în 2014 a fugit în Rusia, a fost adus la Minsk, unde ar urma să fie proclamat drept "preşedinte al Ucrainei", conform unuia dintre scenariile dezvăluite publicaţiei menţionate de o sursă din serviciile secrete ucrainene.

Aceste informaţii relevă posibilitatea ca Kremlinul să pregătească o operaţiune de dezinformare sau acţiuni pentru aducerea lui Ianukovici în Ucraina sau publicarea în viitorul apropiat a unui apel în numele său către poporul ucrainean.

Din 2014, Ianukovici se ascunde în regiunea rusă Rostov pe Don, situată la frontiera cu Ucraina. În toţi aceşti an, fostul preşedinte a ieşit foarte rar în public, notează portalul RBC.ua.

În trecut, el a susţinut câteva conferinţe de presă, dar în ultimele şase luni nu s-a mai auzit nimic de el.

În ianuarie 2019, tribunalul districtual Obolon din Kiev l-a condamnat pe Ianukovici, în contumacie, la 13 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de înaltă trădare, în special pentru apelul adresat preşedintele rus Vladimir Putin în 2014 de a trimite trupe ruse în Ucraina. Anul trecut, verdictul a fost menţinut de Curtea Supremă a Ucrainei.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt