Putin vrea armistiţiu de Crăciun

Putin vrea armistiţiu de Crăciun

Va fi pace de Crăciun în Ucraina. Vladimir Putin a ordonat încetarea focului pe 6 şi 7 ianuarie. Decizia vine după ce Patriarhul Kiril a cerut întreruperea ostilităţilor pe perioada în care ortocşii de rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului.

Pentru prima oară de la debutul din februarie al războiului din Ucraina, armele tac. Liderul de la Kremlin a luat o decizie pe care nimeni nu o anticipa. Un armistiţiu. Cel care a lansat în premieră ideea a fost patriarhul Kiril. Deocamdată însă nu e linişte în Ucraina.Mulţi oameni vor petrece sărbătorile în ruinele casele distruse de ruşi.

Bahmutul, ţinta celor mai grele lupte din ultima perioadă, e o ruină. Doar câteva mii de localnici mai stau în oraşul fantomă. Încetarea focului ar putea însă avea în spate şi alte considerente decât cele umanitare. De 2 zile, ruşii înregistrează pierderi umane uriaşe. Doar în ulimele 24 ore, 800 de militari au căzut în luptele din Doneţk. Iar în acest context, preşedintele ucrainean e mai încrezător ca niciodată.

Că pacea e doar aparentă o demonstrează şi imaginile filmate în Belarus. Aici, bărbaţi sunt chemaţi să se înroleze chiar şi în staţiile de autobuz. „Toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani sunt rugaţi să se prezinte la birourile locale de înrolare pentru clarificarea datelor personale”,scrie pe panou.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt