Putin, marele absent de la înmormântarea lui Gorbaciov

Putin, marele absent de la înmormântarea lui Gorbaciov

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov a fost înmormântat la Moscova fără fastul şi protocolul obişnuit în cazul marilor personalităţi. Marele absent a fost Vladimir Putin. Ruşii de rând au stat însă la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu. Singurul înalt demnitar occidental prezent la funeralii a fost prim-ministrul maghiar, Viktor Orban.

Trupul neînsufleţit al lui Mihail Gorbaciov a fost depus la Casa Sindicatelor din Moscova. În aceeaşi Sală a Coloanelor unde ruşii au putut să-şi ia bun rămas de la Stalin şi Lenin. Mii de oameni au stat la coadă ca să-i aducă un ultim omagiu celui care a dus la prăbuşirea comunismului şi a Uniunii Sovietice. La ceremonie a fost prezent şi un impresionant dispozitiv de securitate.

Prezenţa numeroasă a moscoviţilor la ceremonia boicotată de Vladimir Putin este interpretată de analiştii occidentali drept o sfidare la adresa actualului şef de la Kremlin. Singurul oficial rus de prim rang prezent la capătâiul lui Gorbaciov a fost Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Federaţiei Ruse.

Şi liderii străini au lipsit de la eveniment. Notă discordantă a făcut premierul maghiar Viktor Orban. De altfel, Vladimir Putin a refuzat decretarea unei zile de doliu naţional pentru Mihail Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov a fost înmormântat la cimitirul Novodevici, langa soţia sa Raisa.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt