Punctele gastronomice locale pun în valoare ospitalitatea românească

Punctele gastronomice locale pot fi înfiinţate în gospodăriile locale doar de către persoane fizice autorizate, în momentul de faţă, a precizat la Prima News Veronica Baciu, director general al Agenţiei Naţionale a Zonei Montane.

„Putem să ne transformăm gospodăria într-un mic restaurant. Deocamdată, doar ANSVSA prin direcţiile judeţene înregistrează punctele gastronomice locale. Am vrea să poată să deschidă şi persoanele fizice şi să nu se mai ceară dovada că gospodina are curs de bucătar. Avem o gospodină la sat, nu putem să o punem să facă un curs de bucătar. Şi aici intervine Agenţia Naţională a Zonei Montane. Am făcut un curs de 24 de ore pe care agenţia îl face gratuit oriunde în acea ţară care este necesar la activitatea de punct gastronomic local când înregistrezi persoana fizică autorizată. Hrana trebuie să fie preparată în gospodărie, să fie dusă la masă de membrii familiei şi să nu fie mai mult de 12 oaspeţi în acelaşi timp”, a precizat Baciu.

Vlad Pufu, senator PNL, iniţiatorul legii pentru înfiinţarea punctelor gastronomice locale, spune că trebuia să fi avut asmenea reglementare de ani buni, pentru că pune în valoare ospitalitatea românească şi aduce soluţii pentru satele depopulate de publicul tânăr.

„Legea la ora actuală sancţionează orice încercare de a pune ca şi gospodărie ţărănească în valoare produsele din gospodăria proprie. Sunt foarte multe zone în ţară şi nu numai acelea, cred că acest proiect se va dezvolta pe două componente. O componentă în care există deja o tradiţie gastronomică şi mă refer aici în zona Deltei, în zona Buzăului şi mai sunt şi alte foarte multe zone în ţară, pentru zonele montane chiar este o soluţie pentru că dânşii nu au foarte multe oportunităţi de a pune în valoare ceea ce produc. Pot pune în valoare să se atesteze profesional şi să aibă în permanenţă clienţi sau turişti, oameni care tranzitează zonele”, a explicat senatorul PNL.

“Acest proiect se adresează cu preponderenţă persoanelor fizice. Se întâmplă şi acum, dacă te duci în Delta Dunării o să găsim familii la care baţi în poartă şi sunt pregătite întotdeauna să primească turişti şi oameni la masă. Acest proiect disciplinează puţin această îndeletnicire, o pune mai mult în valoare, pe de o parte şi pe de altă parte nu este adresată fermelor ci familiilor, acelor bunicuţe pe care le găsim şi în Italia, de exemplu şi în Franţa există turism rural. Cred că este o şansă şi pentru locurile care sunt cumva aflate în zone mai defavorizate”, a precizat iniţiatorul legii.

În momentul de faţă, în România există 254 de puncte gastronomice locale înfiinţate în gospodării, cele mai multe fiind în Braşov.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt