Proteste sociale din ce în ce mai multe. Sindicalist CFR: Călătorii trebuie să înţeleagă să înjure Guvernul, nu ceferiştii, au fost colegi de-ai mei chiar bătuţi

Proteste sociale din ce în ce mai multe. Sindicalist CFR: Călătorii trebuie să înţeleagă să înjure Guvernul, nu ceferiştii, au fost colegi de-ai mei chiar bătuţi

Frământările sindicale cuprind încet-încet toate categoriile profesionale din România, după scânteia aprinsă de greva profesorilor.

„Greva continuă! Nu este nicio promisiune din partea preşedintelui Iohannis, am discutat revendicările noastre, a fost întrebat dacă ar gira un acord cu Guvernul şi a spus că da, va urmări personal aşa ceva, dar greva continuă”, a declarat la Prima News Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret.

Dan Saltelechi, vicepreşedintele sindicatului EUROPOL, a arătat că meseria de poliţist sau jandarm a devenit extrem de puţin atractivă, ca dovadă că au fost ocupate doar 1500 de locuri în şcolile de profil.

„Sunt mulţi colegi în sistem care pot ieşi la pensie şi vor ieşi sătui de bătaia de joc la adresa acestei instituţii. Poliţiştii nu au primit sumele forfetare pentru transport de şase luni şi trebuie să cheltuiască din salariul de 3500 de lei 1000-1400 de lei pe transport lunar. Am încercat să vedem dacă ministrul Bode ştie să citească, pentru că rândul trecut nu ne-a auzit când am strigat sub geamurile ministerului. Pe la ora 12 a avut brusc chef de dialog şi este prima discuţie a sindicatului EUROPOL cu ministrul de resort în doi ani şi jumătate. Noi am cerut demisia ministrului”, a subliniat Saltelechi.

Şi ceferiştii se pregătesc de proteste şi greve, din cauza salariilor şi din cauza lipsei unui buget de venituri şi investiţii, a spus Rodrigo Maxim, sindicalist CFR.

„Guvernul României nu vrea să respecte legea din 2020 privind statutul personalului feroviar. Cel mai rău e că ni se refuză aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi am ajuns să nu mai avem piese de schimb. Am hotărât să respectăm regulamentul care interzice ieşirea din depouri a locomotivelor cu piese lipsă sau defecte. Intrăm în plin sezon estival şi vom avea din ce în ce mai puţine locomotive şi vagoane, exact când cererea creşte. Călătorii trebuie să înţeleagă să înjure Guvernul, nu ceferiştii, au fost colegi de-ai mei chiar bătuţi”, a arătat Maxim.

El a mai spus că ceferiştii au ajuns să-şi facă controalele obligatorii prin tot felul de cabinete aflate în holuri de bloc, după ce SGG a dat o ordonanţă prin care a luat spitalele CFR de la Ministerul Transporturilor.

Personalul medical vrea să înceapă şi el protestele, a anunţat vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan.

„Se discuta că Sănătatea va fi exceptată de la ordonanţa austerităţii, dar până la urmă n-a fost aşa. Colegii mei lucrează şi-aşa cu lipsă de personal şi era nevoie de angajări proaspete. E vorba de lipsa contractului colectiv de muncă în sistemul de sănătate, dar şi în cel de asistenţă socială, iar în ambele sectoare s-a declanşat conflictul de muncă. Putem deveni a doua Franţă dacă se unesc toate forţele sindicale. A fost ideea în CNSLR Frăţia de organizare a unui protest comun al bugetarilor pentru că inflaţia nu a fost acoperită prin creşteri salariale”, a arătat Ciocan.

Augustin Hagiu, preşedintele patronatului transportatorilor FORT, a subliniat că trebuie ca guvernul să mai lase angajările la stat, care sunt nocive, şi să lase să respire activitatea patronală din România.

„Am discutat să le asigurăm gratuit transportul profesorilor pe toată durata grevei. Dăm din ce în ce mai mult peste oameni care nu au ce căuta în funcţii de secretari de stat sau pe la diverse autorităţi naţionale”, a adăugat Hagiu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt