Proteste în lanţ la Santierul Naval Mangalia

Proteste în lanţ la Santierul Naval Mangalia

Cresc tensiunile la Şantierul Naval Damen din Mangalia, unde, în ultimele zile, au avut loc proteste spontane consecutive. Astăzi oamenii s-au adunat din nou. Ei acuză angajatorul că refuză majorarea salarială corelată cu rata inflaţiei şi nici nu vrea să stea de vorbă cu ei. De cealaltă parte, Administraţia invocă rezultatele financiare negative şi numărul scăzut de comenzi.

Cei 1.500 de salariaţi ai Şantierului Naval Damen din Mangalia se adună aproape zilnic, în pauza de prânz, în faţa birourilor conducerii. Oamenii cer, aşa cum li s-a promis prin vechiul contract colectiv de muncă, o creştere salarială cu cel puţin rata inflaţiei. Ultima propunere a Sindicatului Liber „Navalistul” a fost o majorare de 265 lei, începând cu 1 ianuarie, dar patronatul nu a fost de acord. A oferit doar 100 de lei în plus.

Administraţia spune că nu poate acorda majorarea cerută de muncitori din cauza rezultatelor financiare negative şi a numărului. scăzut de comenzi. Sindicatul susţine însă că ar fi dat, pe ascuns, doar unor salariaţi, bonusuri în valoare de 2.300 lei net.

Într-o adresă trimisă către sindicatul „Navalistul”, Ministerul Economiei precizează că nu are competenţa legală să impună Şantierului Damen nivelul de salarizare al personalului. Este a treia zi de protest, iar muncitorii spun ca nu se vor opri până nu obţin ceea ce li s-a promis.


Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt