Proiect: Fără centrale în locuinţele noi

Proiect: Fără centrale în locuinţele noi

Legea care ar urma să interzică montarea centralelor de apartament intră în linie dreaptă. Textul de lege spune că în locuinţele noi nu se vor mai putea pune centrale proprii, dar cei care au deja aşa ceva în case nu vor fi nevoiţi să le înlocuiască. Totuşi ideile politicienilor nu sunt pe placul tuturor românilor. Pentru că deşi consumă mai mult, centrala poate fi oprită oricând proprietarul este plecat de acasă şi astfel oamenii spun că economisesc bani.

Deşi bucureştenii se plâng iarnă de iarnă că stau în frig şi nu au nici apă caldă, o nouă lege care le-ar putea îngreuna planurile ar putea intra în vigoare. Aceea de a nu mai putea fi montate centrale de apartament. Astfel că oamenii s-ar vedea obligaţi să rămână dependenţi de reţeaua publică, veşnic cu probleme.

Doamna Doriţa are 71 de ani. Şi spune că la vârsta dumneaei nu merită ceea ce îi face statul român. Doarme
învelită cu mai multe straturi de pături.

Pentru a-şi permite o baie caldă, femeia trebuie să meargă la rude. În aceeaşi situaţie sunt mii de oameni. Însă unii preferă frigul decât costurile unei centrale proprii.

Alţii însă văd un mod de a economisi bani printr-o astfel de investiţie.

Legea centralelor de apartament vizează doar blocurile care urmează să fie construite. Au totuşi alternativa unei centrale la nivel de scară. În prezent , pentru un apartament de 2 camere conectat la reţeaua publică de termoficare, într-o lună friguroasă cum este decembrie, proprietarul plăteşte aproximativ 150 de lei. Iar pentru acelaşi tip de apartament, dar care are centrală proprie, costul ar fi de aproximativ 250 de lei. Chiar şi specialiştii în energie spun că pentru buzunar, alegerea potrivită este reţeaua comună.

Montarea unei centrale proprii presupune un cost de aproximativ 12 mii de lei. Politicienii dau asigurări că legea nu se va aplica retroactiv. Adică doar proiectele care vor intra în dezvoltare de la intrarea legii în vigoare, ar ţine cont de ea.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt