Profesor de economie: S-au găsit bani pentru creșterea cu 40 la sută a salariilor din primării, pentru că acolo este interes electoral - Prima News

Profesor de economie: S-au găsit bani pentru creșterea cu 40 la sută a salariilor din primării, pentru că acolo este interes electoral

Promisiunile executivului către profesori aduc aminte de celebra sută de lei promisă de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu demonstranților care l-au dat jos de la putere în decembrie 1989, a declarat la Prima News expertul în educație Marian Staș.

„Sistemul de educație din România funcționează după un model din secolul 19, iar noua lege a învățământului pune un capac de mediocritate întregului sistem. De foarte multă vreme România este fruntașă în Europa la economie nefiscalizată, dacă am lua de acolo am găsi bani și pentru sănătate, și pentru educație”, a precizat Staș.

La fel cum s-au găsit bani și pentru creșterea cu 40 la sută a salariilor din primării, pentru că acolo este interes electoral, a spus Cristian Păun, profesor de economie.

„Normal că profesorii se întreabă de ce pentru alții sunt bani. Problema pleacă de la salarizarea debutanților, în universități un debutant are 3000-3500 de lei și tu îi ceri doctorat, masterat. Avem zeci de ministere, al Familiei, al Sportului, al Tineretului, ne mai lipsesc ministerul bătrânilor, al adulților, al femeilor, al bărbaților”, a subliniat Păun.

Totuși, politicienii de la guvernare par să nu înțeleagă încă nivelul de hotărâre al profesorilor.

„Eu refuz să cred că poziția sindicaliștilor este una inflexibilă”, a spus Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, care a explicat că „este normal și firesc ca această rotativă să se respecte, dar putem s-o amânăm puțin dacă asta ajută la stabilitatea guvernării”.

„Cum se va realiza rotativa și cum vor fi reașezate posturile în guvern nu este o prioritate, oricine înțelege că nu poți schimba un cabinet în timpul unei greve generale. Nu văd nicio diferență dacă se face azi sau se face peste o săptămână. Stabilitatea României e ceva cu care nu te joci”, a susținut Stroe.

Formula propusă de guvern sindicatelor din învățământ este una complexă, cu mai multe drepturi care se aplică gradual, a arătat senatorul PSD Robert Cazanciuc.

„Angajamentul nu este doar al guvernului Ciucă, este al coaliției. Nu cred că o să apară în perioada următoare o criză care să amâne fără termen demisia lui Ciucă. Guvernarea a fost asumată de mai multe partide și nu cred că se pune problema duratei exacte a mandatului premierului”, a precizat Cazanciuc.Total
0
Shares
Total
0
Share