Producător: E nevoie de un preţ minim garantat pentru lapte la poarta fermei

Producător: E nevoie de un preţ minim garantat pentru lapte la poarta fermei

Tendinţa de scumpire a laptelui şi produselor lactate va continua, deşi se vede o scădere de preţ la poarta fermei, a declarat la Prima News Zoltan Haller, producător de lactate.

„România importă aproape 70 la sută din laptele pe care-l procesează”, spune Haller. Produsele lactate şi laptele s-au scumpit în ultima vreme cu peste 50 la sută, a precizat producătorul, ajungând la peste 10 lei litrul de lapte şi peste 100 de lei kilogramul de brânză. El susţine că ar exista interese să dispară producătorii români de pe piaţă, în favoarea celor străini.

„E nevoie de un preţ minim garantat pentru lapte la poarta fermei şi de magazine de cartier unde oamenii să poată găsit preţuri mici”, a subliniat Zoltan Haller.

„A intrat în colaps toată ţara şi statul trebuie să intervină obligatoriu să stimuleze producţia de lapte”, a declarat la rândul său Dimitrie Muscă, producător de lactate.

Întreţinerea unei singure vaci poate să coste până la 19.000 de lei pe an, în timp ce poate fi vândută cu puţin peste 10.000 de lei, spune producătorul.

O altă problemă este şi dispariţia aproape integrală a cărnii de porc româneşti. „Nu vede Daea că dispare carnea de porc, după ce secole de-a rândul ne-am înţărcat copiii cu carne de porc, o să ajungem fără niciun porc în România”, a adăugat Dimitrie Muscă.

Afla mai multe desprelactatelaptepreturiproducatori
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt