Prin adoptarea legii offshore, statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică

Prin adoptarea legii offshore, statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică

Independenţa energetică a României este "cu un pas" mai aproape de realizare, prin adoptarea legii offshore, a declarat, miercuri, în plen, Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului din partea PNL.

"Am pierdut patru ani de zile. Astăzi, PNL, colegii noştri din coaliţie facem împreună o mişcare de responsabilitate. E nu doar responsabilitate economică, este responsabilitate politică, în contextul în care Putin foloseşte gazul rusesc drept armă (...). S-a auzit ţipându-se din sală cuvântul trădător, trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore. Independenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare (...). Statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru alte state din regiune. Sunt modificări mai multe, fie că vorbim de dreptul de preempţiune al statului român, care va asigura, în caz de nevoie, aprovizionarea cu prioritate a pieţei româneşti, sau de stabilitatea şi predictibilitatea regimurilor fiscale de redevenţă. Vă asigur că investiţiile şi respectul în relaţia cu investitorii rămân priorităţi pentru PNL şi Guvernul condus de PNL", a susţinut Gorghiu.

Liderul grupului parlamentar al PSD, Radu Oprea, a subliniat, la rândul său, importanţa adoptării acestei legi, pentru a obţine astfel independenţa energetică a ţării.

"Sunt foarte multe discuţii în spaţiul public dacă este bine sau dacă nu este bine ca această lege să fie adoptată astăzi. Da, este necesar, pentru că avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze, avem nevoie ca, începând cu luna viitoare, să poată fi furnizate gazele către cetăţenii României, înseamnă un miliard de metri cubi pe an. Înseamnă 10% din gazele pe care alţii din această sală vor să le importăm din alte state. Lucrul acesta nu este posibil şi nu este dorit pentru economia, pentru industria românească şi pentru cetăţenii României. Ce se va întâmpla cu banii care provin din această exploatare a gazelor? Lucrurile sunt foarte clare: de aceşti bani vor profita, în primul rând, comunităţile locale, pentru că programul de dezvoltare a alimentării cu reţele de gaze va fi finanţat şi din această sursă. Noi, grupul senatorilor PSD, susţinem şi vom vota această lege", a spus Oprea.

Senatorul USR Narcis Mircescu a arătat că legea offshore, aflată în dezbatere parlamentară, deşi "incompletă", este "bună", însă a criticat majoritatea parlamentară pentru respingerea unui amendament al USR.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt