Primii la mortalitate, ultimii la fiscalizare

Primii la mortalitate, ultimii la fiscalizare

România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de alcool! Şi pe al doilea la consumul excesiv. Totul şi pentru că alcoolul este ieftin pentru cetăţeni, dar greu de fiscalizat pentru stat. În fiecare an, România pierde aproape un miliard de lei din acciza şi TVA-ul neîncasat pentru băuturile spirtoase.

Consumul excesiv de alcool e un factor de risc penru apariţia a numai puţin de 23 de boli, spun medicii. De la afecţiuni neurologice precum demenţa până la boli terminale cardiace sau ciroză.

Ţara noastră conduce clasamente negre în Europa. Este pe primul loc la mortalitatea atribuită consumului de alcool şi pe al doilea la numărul de victime ale violenţei cauzate de băutura în exces.

În schimb, la încasarea TVA suntem codaşii Europei. În fiecare an, România pierde miliarde de lei din cauza evaziunii fiscale. Piaţa băuturilor spirtoase reprezintă o pondere importantă.

Potrivit estimărilor făcute de asociaţiile de profil din industrie, statul pierde chiar şi peste 80% din acciza pentru spirtoase

În 2019, ţara noastră a încasat din accizele aplicate băuturilor spirtoase în jur de 129 de milioane de euro. Cu doar 11 milioane mai mult decât Bulgaria, care are o treime din populaţia României şi o acciză sensibil mai mică.

Cu cei aproape un miliard de lei pe care România îi pierde în fiecare an din cauza nefiscalizării alcoolului s-ar putea construi 160 de kilometri de autostradă sau chiar… două spitale regionale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt