Primele unităţi care vor desfăşura sistemul de apărare Patriot au sosit în Slovacia, anunţă ministrul apărării

Primele unităţi care vor desfăşura sistemul de apărare Patriot au sosit în Slovacia, anunţă ministrul apărării

Primele unităţi responsabile cu amplasarea sistemul de apărare aeriană Patriot au început să sosească în Slovacia din ţări aliate din NATO, iar desfăşurarea va continua în zilele următoare, a anunţat duminică ministrul apărării, Jaroslav Nad, pe Facebook, transmite Reuters.

Sistemul va fi operat de militari germani şi olandezi şi va fi desfăşurat iniţial la baza aeriană Sliac, din centrul Slovaciei, pentru a întări apărarea flancului estic al NATO.

Ministrul slovac a precizat că sistemul Patriot nu este un înlocuitor al sistemului mai vechi rusesc S-300, ci un alt element în apărarea spaţiului aerian al ţării, conform portalului info.sk.

'Cu toate acestea, date fiind vechimea, condiţia tehnică, capabilităţile insuficiente şi dependenţa de facto de Federaţia Rusă (...) vom încerca să îl înlocuim în viitor cu un alt sistem care să fie deplin compatibil cu aliaţii noştri şi care să asigure Slovaciei o mai bună apărare', a mai afirmat Jaroslav Nad.

Guvernul Ţărilor de Jos a anunţat vineri că va trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot la Sliac în cadrul măsurilor NATO de consolidare a apărării antiaeriene în Europa de Est, potrivit Reuters.

"Agravarea situaţiei în materie de securitate în Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina face necesară această contribuţie", a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-un comunicat.

De asemenea, Germania va furniza două sisteme Patriot Slovaciei, se menţiona în acelaşi text.

Slovacia se declarase joi dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor.

"Am discutat cu SUA, cu Ucraina şi cu alţi aliaţi asupra posibilităţii de a desfăşura, trimite sau livra sisteme S-300 ucrainenilor şi suntem dispuşi să o facem", a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Bratislava.

Sursa> Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt