Primele imagini cu drona doborâtă

Primele imagini cu drona doborâtă

Imaginile care surprind incidentul din Marea Neagră, în urma căruia a fost doborâtă drona MQ 9 Reaper au fost desecretizate de americani. Şi confirmă şicanarea şi coliziunea - ceea ce susţineau americanii. Filmarea are 30 de minute, surprinde zborul peste apă şi felul în care se apropie avionul de vânătoare rusesc de aparatul de zbor fără pilot. Marius Saizu a analizat imaginile.

Sunt 42 de secunde de filmare făcute publice, iar Pentagonul vorbeşte despre o filmare totala 30-40 de minute. Ce vedem…în imagini…sunt exact momentele din înregistrare care arată secundele crtitice din timpul înâlnirii dintre MQ 9 Reaper şi un avion Su-27.

Camera video, de pe care avem imagini…este îndreptată spre coadă. Vedeţi acum cum se apropie avionul rusesc de vânătoare. Când este la foarte mică distanţă de dronă dă drumul la combustibil…şi trece pe deasupra. Este o manevră care se repetă…aşa cum rezultă din filmare.

Înregistrarea însă se întrerupe atunci cînd avionul atinge dispozitivul de zbor…Reaper. Apoi, elicea e avariată, iar drona pluteşte ca un planor şi e dirijată de la sol la sud vest de Crimeea, în apele internaţionale, unde, înrt-un final, se prăbuşeşte în mare.

În timp ce Washingtonul insistă că aparatul de zbor a fost doborât din cauza manevrelor periculoase ale piloţilor ruşi, oficialii de la Moscova pretind că drona a fost manevrată greşit chiar de americani. Probabil că adevărul este cumva la mijloc…
Vă reamintesc, drona prăbuşită marţi dimineaţă în Marea Neagră nu avea armament la bord şi decolase din România, de la baza militară din Câmpia Turzii, după cum spune New York Times.

Dronele de tip MQ 9 sunt specializate în misiuni de supraveghere şi pot fi dotate cu rachete Hellfire de mare precizie. Un astfel de model are o autonomie de până la 14 ore şi poate atinge o viteză de 480 de kilometri pe oră. Aeronava putea supraveghea peninsula Crimeea, fără să intre în spaţiul ei aerian.

Acum, Rusia şi Statele Unite se întrec în recuperarea epavei din Marea Neagră. Însă americanii au anunţat deja că au şters tot softul şi toate informaţiile culese chiar înainte de prăbuşire. Chiar şi aşa, epava rămâne o pradă de război valoroasă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt