Preţurile alimentelor rămân mari, deşi inflaţia a început să scădă

Preţurile alimentelor rămân mari, deşi inflaţia a început să scădă

Mâncarea s-a scumpit şi în ianuarie. O simţeam, iar acum o spune şi INS care a anunţat rata inflaţiei: 15,1% în prima lună a lui 2023, dacă este să facem comparaţia cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Noutatea este dată de scăderea preţului energiei electrice, cu aproape 6% mai ieftină faţă de decembrie. Per total preţurile alimentelor au crescut cu 1,5% faţă de luna trecută.

Rata anuală a inflaţiei e în uşoară scădere: a ajuns la 15,1% în inuarie, faţă de maximum de 16,8% , atins în noiembrie. Raportat la ianuarie anul trecut, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la produsele alimentare, acum mai scumpe cu aproape un sfert.

Măsurile luate de guvernanţi în domeniul energiei în luna decembrie au dus la o uşoară scădere a preţurilor energiei. Totuşi, scumpirea mâncării şi serviciilor face ca, per total, să avem parte de o creştere a preţurilor cu 0,3 procente raportat la luna decembrie.

Fruntaşe la categoria scumpiri sunt biletele de avion, serviciile poştale şi cele de salubritate. Curios este, că deşi curentul electric s-a ieftinit cu aproape 6%, preţurile alimentelor au continuat să crească.

Potrivit prognozei realizate de către Banca Naţională la începutul anului, rata inflaţiei va coborî la nivelul unei singure cifre începând cu semestrul III.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt