Preşedintele Kazahstanului respinge o anchetă internaţională asupra revoltelor sângeroase

Preşedintele Kazahstanului respinge o anchetă internaţională asupra revoltelor sângeroase
Profimedia

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a respins sâmbătă apelurile pentru deschiderea unei anchete internaţionale asupra revoltelor sângeroase care au zguduit această ţară din Asia Centrală la începutul lui ianuarie, în cea mai gravă criză din istoria sa recentă, informează AFP.

Autorităţile kazahe au incriminat "bandiţi" şi "terorişti" formaţi în străinătate, după manifestaţii care au escaladat în revolte şi s-au soldat cu 225 de morţi, ducând la o scurtă intervenţie a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia.

"Nu văd necesitatea unei asemenea anchete. Avem propriii noştri oameni şi ei sunt cinstiţi şi obiectivi", a declarat Tokaev în primul său interviu de după criză, difuzat sâmbătă de postul public Khabar.

Parlamentul European şi ONG-uri au îndemnat la o anchetă internaţională asupra acestor revolte, care au început după o majorare puternică a preţului la carburant, pe fondul furiei populaţiei împotriva corupţiei şi scăderii nivelului de trai, înainte de a lua o întorsătură mai violentă şi politică.

Preşedintele kazah a asigurat, de asemenea, că nu are intenţia să se menţină la putere dincolo de cele două mandate prevăzute de Constituţie, contrar predecesorului său Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul timp de aproape 30 de ani.

"Nu ştiu cât timp voi fi preşedinte al Kazahstanului, dar ştiu clar că, în conformitate cu Constituţia, aceasta nu va fi pentru mai mult de două mandate", a afirmat el, adăugând că "nu vor exista modificări de legi, cu atât mai mult ale Constituţiei".

Tokaev şi-a întărit vineri autoritatea, preluând conducerea partidului aflat la putere, Nur Otan, după ce a îndepărtat din posturi importante mai mulţi apropiaţi ai predecesorului său.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt