Preşedintele francez nu reia termenul de ''genocid'' utilizat de Joe Biden, atenţionând împotriva unei ''escaladări a cuvintelor''

Preşedintele francez nu reia termenul de ''genocid'' utilizat de Joe Biden, atenţionând împotriva unei ''escaladări a cuvintelor''

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a reluat miercuri termenul de "genocid" utilizat de omologul său american Joe Biden pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin de astfel de crime în Ucraina şi a pus la îndoială utilitatea unei "escaladări a cuvintelor" în a putea pune capăt războiului, informează AFP.

Întrebat marţi la France 2 cu privire la declaraţiile lui Joe Biden, preşedintele candidat a răspuns că vrea să fie "prudent cu termenii".

"Aş spune că Rusia a declanşat de o manieră unilaterală un război brutal, că în prezent s-a stabilit că au fost comise crime de război de către armata rusă şi că acum trebuie găsiţi cei responsabili", a explicat Macron.

"Este o nebunie ceea ce se întâmplă, este de o brutalitate nemaivăzută (...), însă eu privesc în acelaşi timp faptele şi vreau să încerc cât de mult posibil să continui să pot opri acest război şi reconstrui pacea, prin urmare nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor serveşte cauzei", a spus Macron.

Joe Biden l-a acuzat pentru prima dată pe Vladimir Putin de "genocid" în Ucraina, cuvânt utilizat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, însă niciodată până acum de administraţia americană.

"Este tot mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă până şi ideea de a putea fi ucrainean", a dezvoltat preşedintele american. Deşi "avocaţii, la nivel internaţional", vor tranşa asupra calificării de genocid, "în ceea ce mă priveşte, aceasta pare să fie unul" (genocid), a spus Biden.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt