Preşedintele american Biden îl asigură pe premierul japonez Kishida de angajamentul SUA privind apărarea - Prima News

Preşedintele american Biden îl asigură pe premierul japonez Kishida de angajamentul SUA privind apărarea

Preşedintele american Joe Biden l-a asigurat luni pe premierul nipon Fumio Kishida, pe care l-a numit ”bunul meu prieten”, de angajamentul Statelor Unite privind apărarea Japoniei, transmite Reuters.

Vizita de două zile la Tokyo a lui Biden are loc în contextul tensiunilor cu China şi al invaziei ruse în Ucraina.

Pe agenda preşedintelui mai sunt incluse întâlniri cu liderii Indiei şi Australiei, dar principalul punct este lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), un plan mai larg care să asigure un pilon economic implicării SUA în Asia.

“Alianţa SUA-Japonia a fost de multă vreme piatra de temelie a păcii şi prosperităţii în regiunea indo-pacifică, iar Statele Unite rămân pe deplin angajate faţă de apărarea Japoniei”, a spus Biden la începutul întrevederii cu Kishida la palatul Akasaka din centrul capitalei nipone.

Preşedintele se întâlnise deja cu împăratul Naruhito al Japoniei. Casa Albă a transmis salutul poporului american şi a subliniat tăria legăturilor dintre cele două ţări, cu rădăcini adânci în relaţiile interumane.

Dialogul bilateral urmează să se refere la intenţiile Japoniei de a-şi extinde capacităţile militare ca reacţie la forţa tot mai mare a Chinei. De asemenea, se aşteaptă din partea celor două ţări aliate să îşi reconfirme apropierea, având în vedere războiul declanşat de Rusia în Ucraina, şi să convină că modificările unilaterale ale situaţiei, prin forţă, sunt inacceptabile.

Reuters observă că în Asia se manifestă o îngrijorare crescută faţă de afirmarea tot mai puternică a Chinei, în special ţinând seama de legăturile puternice ale acestei ţări cu Rusia. Efectele sunt cel mai vizibile în Taiwan, stat independent de facto, considerat de Beijing o provincie chineză.

Un alt subiect în cadrul vizitei lui Biden va fi Coreea de Nord. Liderul de la Casa Albă urmează să se întâlnească luni cu familii ale japonezilor răpiţi cu ani în urmă pentru a fi obligaţi să instruiască spioni nord-coreeni.

agerpres.roTotal
0
Shares
Total
0
Share