Premierul ceh cere primirea în Schengen a României și a statelor din Balcani, pentru a face mai bine față migrației - Prima News

Premierul ceh cere primirea în Schengen a României și a statelor din Balcani, pentru a face mai bine față migrației

Majoritatea imigranţilor sosesc în Europa pe mare, aşadar este „absurd” ca ţări precum Bulgaria şi Croaţia, care controlează coastele europene ale Mării Negre şi, respectiv, ale Mării Adriatice, să nu facă parte din Spațiul Schengen, consideră premierul ceh Andrej Babis.

„Să acceptăm Bulgaria, România, Serbia (ţară nemembră a UE – n.red) şi Croaţia în spaţiul Schengen. Să avem o strategie clară faţă de Balcanii de Vest şi să apărăm Europa împotriva migraţiilor ilegale la frontierele sale externe”, a îndemnat șeful guvernului de la Praga într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul „Pravo”, scrie Agerpres.

Spaţiul de liberă circulaţie Schengen „nu este funcţional în acest moment”, spune premierul ceh Andrej Babis. El a argumentat că acordul privind acest spaţiu, încheiat în anul 1985, nu este în măsură, cu membrii săi actuali, să-şi îndeplinească misiunea de a oferi „protecţia coerentă a frontierelor externe şi libera circulaţie în interiorul” UE. Nu a fost mai bine nici în timpul valului migrator din 2015, când „singurul care a apărat frontierele Schengen a fost (premierul ungar) Viktor Orban, care a construit un gard împotriva migranţilor”, a menționat şeful guvernului ceh.

Total
0
Shares
Total
0
Share