Poveştile triste spuse de cei mici la telefonul copilului le rup inimile celor care răspund

Poveştile triste spuse de cei mici la telefonul copilului le rup inimile celor care răspund

Sunt copii care sună la telefonul copilului pentru că se simt abandonaţi de părinţii lor şi sunt singuri în momentele importante ale anului, a declarat la Prima News Cătălina Surcel, de la telefonul copilului.

„Ştiţi cum este să sune un copil şi să ceară să i se cânte la mulţi ani pentru că nu are cine să facă asta? În 2006-7 copiii erau încântaţi de cadourile trimise de părinţii plecaţi. Apoi, tot mai mulţi copii au început să sune şi să ne transmită dorul de părinţi, spunând că niciun cadou nu ţine loc de părinţi. Ne sunau de sărbători, în special de sărbători”, a povestit Cătălina Surcel.

„Am avut şi tentative de suicid când poliţia a fost chemată în timp ce noi efectuam consiliere la telefon. În pandemie, copiii vorbeau despre stări emoţionale triste, acum cifrele au mai scăzut, dar abuzul s-a mutat din familie în mediul şcolar. Scăderea abuzului domestic după pandemie s-a reflectat în violenţa din şcoli. Sunt situaţii în care copiii sunt abuzaţi chiar de propriii părinţi”, a spus Surcel.

Silvia Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, a subliniat că în România nu s-a făcut niciodată parenting online, aşa cum ar trebui.

„E o mare diferenţă între cum se raportează păriniţii români şi cei italieni la instituţii. La noi le este ruşine să admită anumite situaţii delicate în care se află. În Italia există o legătură strânsă a celor de la telefonul copiilor cu poliţia. Acolo se pune mare accent pe echilibrul emoţional al copiilor şi într-o situaţie de criză copilul şi întregul sistem familial sunt luaţi în grijă. Sunt invitaţi membrii familiei pentru consiliere, ultima soluţie este scoaterea copilului din familie. Cazurile complicate rămân ani de zile în consiliere şi atenţie”, a spus Dumitrache.

Politicienii români ar putea să răspundă la telefonul copilului de sărbători, poate se activează mai mult în acest domeniu, a subliniat Silvia Dumitrache.

Psihologul Jeni Chiriac a explicat că agresiunile nu înseamnă joacă între copii, iar victimele ajung să aibă probleme ca adulţi, care pot merge până la suicid.

Telefonul copilului are acelaşi număr în toate ţările Uniunii Europene şi este 116.111. Un alt număr disponibil pentru copiii cu probleme acasă este 119.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt