Povestea tragică a fiului eroului necunoscut

Povestea tragică a fiului eroului necunoscut

O poveste mai puţin cunoscută se scria în România, acum un secol, la numai câţiva ani de la încheirea Primului Război Mondial. Ca omagiu pentru eroii care nu au fost nicodată identificaţi, avea loc o ceremonie religioasă pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut. Iată cine este cel care l-a desemnat pentru prima dată.

Alegerea soldatului necunoscut s-a făcut pentru prima dată în 1920, pe câmpul de luptă de la Verdun, de către un soldat care-şi pierduse tatăl în prima Conflagraţie Mondială. Trei ani mai târziu, în luna mai, România a urmat exemplul Franţei. Astfel 10 soldaţi au fost dezgropaţi de pe câmpurile de luptă de la Mărăşeşti, Mărăşti sau Oituz, iar sicriele cu osemintele lor au fost duse la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Mărăşeşti. Un copil de 12 ani, orfan de război, elev la Şcoala Militară, a ales Eroul, in prezenta reginei Maria si a Regelui Ferdinand.

Din nefericire, Amilcar Sandulescu a supravieţuit doar doua saptamâni de la momentul alegerii ostaşului necunoscut. Avea să piară, înghitit de valuri, la mare, acolo unde se afla intr-o scurta vacanta. Colegii săi spuneau ca baiatul le povestise un vis, despre un cal mare şi negru, care voia sa-l inghită.

La 100 de ani de la acel eveniment, la Mausoleul de la Mărăşeşti a avut loc o reinterpretare istorică, omagiindu-i astfel pe toţi cei care şi-au jertfit viaţa pe altarul patriei. La ceremonia de la Mausoleul Ostaşuliui necunoscut au participat şi sute de vranceni, care si-au adus cu ei copiii, pentru a nu se uita niciodata un moment crucial din existenta natiunii noastre, Reintregirea tarii.

Un sobor de preoti l-a insotit pe Înaltpreasfinţitul Părinte, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei la biserica Adormirea Maicii Domnului, unde acum 100 de ani a fost ales Eroul Necunoscut, care a tinut o slujbă de pomenire a soldatilor, stiuti si nestiuti, cazuti in Primul Razboi Mondial.

Ceremonia de la Marasesti a fost organizată de Ministerul Apărării Nationale prin Garnizoana Focsani si Oficiul National pentru Cultul Eroilor.

foto: wikipedia.com/ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt