Povestea primului „pieton spaţial”. Omul care a ieşit în vidul cosmic fără să ştie dacă îi va rezista costumul de astronaut

Povestea primului „pieton spaţial”. Omul care a ieşit în vidul cosmic fără să ştie dacă îi va rezista costumul de astronaut

Moment istoric pentru explorarea spaţiului cosmic. În 18 martie 1965, cosmonautul Alexei Leonov a devenit prima persoană care a păşit în spaţiu. Echipat cu un costum de astronaut şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei timp de 12 minute şi 9 secunde, obţinând porecla de primul „pieton spaţial”. Dumitru Prunariu, singurul cosmanaut român care a zburat în spaţiu, a vorbit la Digi24 despre semnificaţia acestui moment şi despre Alexei Leonov.

„A fost o premieră pentru umanitate. Aceasta a fost urmată ulterior de numeroase alte misiuni, cu costume mult perfecţionate, şi cu ore petrecute în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Leonov a fost un erou. Pe atunci se ştiau foarte puţine lucruri despre cum se poate comporta un costum în spaţiul cosmic deschis, în vidul cosmic, cum va reacţiona omul”, a spus Prunariu.

„Cu foarte multe antrenamente, a ieşit în cosmos, a constatat că costumul lui se umflă, datorită vidului exterior. Cu multă greutate a reuşit să se apropie din nou de nava cosmică şi a trebuit să depresurizeze costumul aproape până la limita de supravieţuire cu oxigenul pe care îl avea în costum”, a adăugat el.

Leonov a rămas un erou nu numai prin această realizare. În 1975, a fost comandantul părţii sovietice într-o misiune comună cu americanii. Pentru prima dată, şefii de stat de atunci au decis să aibă o misiune comună, în plin Război rece”, a adăugat cosmonautul român.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt