Povara unei datorii externe record

Povara unei datorii externe record

Datoria externă a Românie a trecut de 50% din produsul intern brut şi a ajuns la 154 de miliarde de euro, arată cea mai recentă raportare a Băncii Naţionale. Un nivel record, iar ţara noastră s-a împrumutat anul trecut cu cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Bineînţeles, tot românii le vor plăti, mai ales dacă nu se transformă în investiţii care să se reflecte într-un trai mai bun si o economie mai stabilă.

În ultimii zece ani, România şi-a dublat datoria externă. Dacă în 2013 era 37% din PIB, adică 72 de miliarde de euro, la sfârşitul anului trecut ajungea la peste 47% din PIB, adică 142 mld. de euro. O creştere mult mai rapidă decât a altor ţări europene. Mai grav e că şi dobânzile pe care le plătim la creditele externe au crescut. Doar în primele patru luni ale acestui an am plătit 2,5 miliarde de euro, asta înseamnă până la final vom avea de plată peste 7 miliarde.

E foarte greu de spus dacă ratele dobânzilor vor scădea în viitor, cât timp încă avem o inflaţie ridicată şi război la graniţă. Dacă ar fi să plătim datoria externă peste noapte, persoanele active din România, aproximativ 8,2 milioane, ar trebui să pună mână de la mână aproape 19.000 de euro fiecare. Împărţită pe cap de locuitor, datoria externă ar ajunge să coste 8.100 de euro, deci cam 24.000 de euro pe familie. Iar pe măsură ce creşte, apar mai multe riscuri, spun economiştii.

Cu toate acestea, autorităţile sunt optimiste. Ministerului Finanţelor spune că datoria externă va scădea sub 50% din produsul intern brut dacă acesta va creşte până la finalul acestui an.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt