Posibilele motivații din spatele asasinării șefului programului nuclear iranian - Prima News

Posibilele motivații din spatele asasinării șefului programului nuclear iranian

Necunoscut majorității iranienilor până vineri, atunci când a fost asasinat, cercetătorul din domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh era însă familiar celor implicați în programul nuclear iranian. Surse occidentale din domeniul securității și informațiilor îl cunoșteau, de asemenea, destul de bine și îl considerau ca fiind o persoană-cheie în programul iranian pentru dezvoltarea armei atomice, scrie BBC.

Presa din Iran a încercat, anterior asasinării sale, să minimalizeze importanța lui Fakhrizadeh, prezentându-l drept un savant și cercetător implicat în dezvoltarea unui prototip de test local pentru Covid-19. Știm însă că Fakhrizadeh era acompaniat constant de mai multe gărzi de corp, fapt ce indică seriozitatea cu care Iranul încerca să îl protejeze.

Astfel, o posibilă concluzie ar fi că motivul asasinării, pentru care nimeni nu și-a asumat-o, este unul politic mai degrabă decât relaționat cu activitățile nucleare ale Iranului.

Printre posibilele motivații ale asasinilor lui Fakhrizadeh se numără periclitarea unei îmbunătățiri a relației din Iran și Statele Unite în contextul intrării în funcția de președinte a lui Joe Biden începând din 20 ianuarie 2021. O a doua posibilă motivație ar fi ademenirea Iranului spre a lansa represalii.

„Dușmanii noștri trec prin niște săptămâni stresante. Sunt conștienți că situația globală se schimbă și încearcă să profite de ultimele zile rămase pentru a destabiliza regiunea”, a declarat Hassan Rouhani, președintele Iranului.Total
0
Shares
Total
0
Share