Polonia încurajează înţelegeri extrajudiciare în cazul creditelor în valută

Polonia încurajează înţelegeri extrajudiciare în cazul creditelor în valută

Polonia intenţionează să încurajeze băncile să ajungă la înţelegeri extrajudiciare cu deţinătorii de credite ipotecare în valută prin reducerea riscurilor care însoţesc împrumutul, dacă creditorii oferă această opţiune, conform unui amendament la proiectul de lege publicat luni, transmite Reuters.

Acest tip de înţelegeri vor duce la scăderea rezervelor de capital pe care trebuie să le deţină băncile pentru a acoperi riscul legat de portofoliile de credite şi le va încuraja să ofere astfel de acorduri.

A trecut peste un deceniu de când mii de polonezi, atraşi de dobânzile mult mai reduse la creditele ipotecare în franci elveţieni comparativ cu cele în zloţi, au contractat credite ipotecare în franci elveţieni. Acest portofoliu de credite se ridică în prezent la aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, însă mulţi debitori plătesc rate mult mai mari decât se aşteptau din cauza creşterii valorii francului elveţian.

Deşi creditele ipotecare în franci elveţieni au generat probleme şi în alte ţări din Europa, inclusiv în Ungaria, România şi Croaţia, Polonia a făcut cei mai mici paşi în a răspunde la plângerile debitorilor.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt