Plecaţi peste graniţă, cu gândul acasă

Plecaţi peste graniţă, cu gândul acasă

Sute de kilograme de tobă, pastramă şi şuncă, carnaţi şi caltaboşi, toate sunt aruncate în tiruri şi iau calea străinătaţii. Sunt bunătăţile tradiţionale care aprovizionează acum magazinele româneşti din diaspora. Plecaţi în ţări străine pentru un trai mai bun şi fără să se poată întoarcă acasă, în acest an, de sărbători, românii au o alinare în restaurantele care îi atrag cu gustul copilăriei. Patronii români spun că acum au comenzi foarte mari, iar unii chiar au început să livreze şi la domiciliu platouri cu mâncare tradiţională.

Claudiu a juns în state în urmă cu 9 ani. De 5 ani şi-a deschis un restaurant cu specific românesc prin care mai alină dorul românilor stabiliţi peste ocean de casă cu preparate tradiţionale. În pandemie, magazinul şi restaurantul său au avut de câştigat pentru că toţi românii au cumpărat cu încredere de la el şi nu au mai ales produsele din magazinele americane.

Românul spune că produsele româneşti sunt extrem de căutate…mai ales de sărbători.

Ajungem în Spania, acolo unde povestea familiei Pleş a uimit întreaga comunitate de români de acolo. În pandemie, aceştia au fost singurii care au deschis, pentru şoferii de tir, un restaurant cu specific românesc şi le-au oferit mâncare gratis.

Cozonaci, lebăr, tobă şi cârnaţi. Toate bunătăţile le găsim şi în acest restaurant din Calpe, Spania. Administratorii restaurantului au hotărât să livreze mâncare tradiţională românilor rămaşi în străinătate.

Anii trecuţi, mii de români din Italia şi nu numai, se adunau să petreacă împreună sărbătorile de iarnă.

Din păcate, în acest an, nu va mai fi la fel. Acum…ies din România, tiruri încărcate cu bunătăţi, şi intră… intră cadourile pe care cei rămaşi în străinătate le trimit celor dragi.

Afla mai multe despreacasadiasporagranitavideo
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt